Quantcast

Laikantis beprecedenčių saugumo priemonių, į TKS pakilo trys kosmonautai

  • Teksto dydis:

Dėl koronapandemijos laikantis beprecedenčių priemonių, į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ketvirtadienį pakilo trys kosmonautai.

„Sojuz“ raketa su rusais Anatolijumi Ivanišinu ir Ivanu Vagneriu bei NASA astronautu Christopheriu Cassidy nuo žemės atsiplėšė 10.05 val. Vidurio Europos vasaros laiku. Skrydis į TKS 400 km aukštyje truks daugiau kaip šešias valandas. Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ ir amerikiečių NASA raketos startą transliavo tiesiogiai internetu.

Įgula daugiau kaip mėnesį praleido karantine – kad būtų apsaugoti nuo viruso. Netrukus po starto ji pranešė, kad jaučiasi gerai ir kad viskas kosminėje kapsulėje yra tvarkoje.

Tai buvo pavyzdinis startas. Jis vyko nuo atnaujintos garsiosios rampos 31 Rusijos kosmodrome Kazachstano stepėje. Iš čia 1961 metų balandžio 12-ąją į kosmosą pakilo pirmasis žmogus – Jurijus Gagarinas.

Kad būtų apsaugoti kosmonautai, „Roskosmos“ ir taip griežtas saugumo priemones dėl pandemijos sugriežtino dar labiau. Jiems teko atsisakyti įprastų ritualų, pavyzdžiui, apsilankymo prie Kremliaus sienos Maskvoje. Neleista ir asmeniškai atsisveikinti su šeimomis.

Planuojama, kad naujoji įgula TKS liks 196 dienas iki spalio. Šiuo metu stotyje dirbanti 62-oji misija – amerikiečiai Andrew Morganas, Jessica Meir ir rusas Olegas Skripočka į Žemę turėtų grįžti balandžio 17-ąją.

„Roskosmos“ agentūroje yra koronavirusu užsikrėtusių darbuotojų, tačiau, pasak vadovo Dmitrijaus Rogozino, nė vienas jų kontakto su kosmonautais neturėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių