Quantcast

Kinijos kosminės stoties įgulos nariai atliko darbus atvirame kosmose

Kinijos astronautai penktadienį išėjo į šalies naujosios kosminės stoties „Tiangong“ išorę, kad baigtų montuoti kibernetinį manipuliatorių ir atliktų kitus darbus.

Ši misija atvirame kosmose yra jau antra per pastaruosius du mėnesius; jos vaizdą tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

Birželį trys įgulos nariai atskrido į stotį ir turėtų joje praleisti iš viso tris mėnesius. Tai bus iki šiol ilgiausia Kinijos surengta pilotuojama misija.

Penktadienį 5.39 val. Lietuvos laiku astronautai Nie Haishengas (Nie Haišengas) ir Liu Bomingas sėkmingai išėjo iš pagrindinio modulio „Tianhe“ ir sumontavo ant manipuliatoriaus laiptelius bei darbo platformą, pranešė Kinijos pilotuojamų kosminių skrydžių agentūra.

Vaizdo transliacijoje buvo matyti astronautai, dirbantys stoties išorėje, prisirišę ilgu lynu.

Jie taip pat sumontavo vieną stoties temperatūros palaikymo sistemos dalį ir sureguliavo panoraminę vaizdo kamerą, nurodė valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinų astronautai, savo šalyje vadinami taikonautais, išėjo į atvirą kosmosą iš viso trečiąjį kartą. Pirmoji tokia misija buvo surengta 2008 metais, kai į atvirą kosmosą išėjo astronautas Zhai Zhigangas (Džai Džigangas) ir Kinija tapo trečia savarankiškai tai pasiekusia šalimi po Sovietų Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Antroji misija buvo surengta liepos pradžioje, kai „Tiangong“ išorėje dirbo Liu Bomingas ir trečiasis stoties įgulos narys Tang Hongbo.

Šis pilotuojamas skrydis Kinijai yra pirmasis per beveik penkerius metus. Jis laikomas labai svarbiu šalies prestižui, Kinijai minint valdančiosios Komunistų partijos įkūrimo 100-ąsias metines.

Kinija labai didžiuojasi savo kosmine programa, per kurią šalis jau sugebėjo pasiųsti zondų ir mėnuleigių į Mėnulį, taip pat nuskraidino į Marsą marsaeigį.

Statomos kosminės stoties pagrindinis modulis į orbitą buvo iškeltas balandį. Stoties montavimas truks kiek ilgiau nei metus; tam prireiks iš viso 11-os kosminių skrydžių.

Prie „Tiangong“ dar lieka prijungti du laboratorijų modulius, taip pat organizuoti keturis atsargų papildymo ir keturis pilotuojamus skrydžius.

Kai bus baigta statyti, kosminės stoties masė bus apie 100 tonų, joje galės nuolat dirbti trys įgulos nariai. „Tiangong“ bus keliskart mažesnė už Tarptautinę kosminę stotį (TKS), prie kurios projekto Kinijai nebuvo leista prisidėti.

TKS, pastatyta bendradarbiaujant JAV, Rusijai, Kanadai, Europai ir Japonijai, turėtų baigti darbą 2024 metais, nors NASA neatmeta galimybės, kad ji galėtų veikti ir po 2028 metų.

„Tiangong“ turėtų veikti mažiausiai 10 metų.

Kinija sakė, kad jos kosminės stoties projektas bus atviras tarptautiniam bendradarbiavimui, bet kol kas nepaskelbė konkrečių detalių.

Pekinas kovo mėnesį paskelbė taip pat planuojantis kartu su Rusija įrengti atskirą Mėnulio kosminę stotį. Šią savaitę abi šalys paskelbė potencialaus bendradarbiavimo gaires.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o'Žys \\\\\.../////

o'Žys  \\\\\...///// portretas
Broleris davė leidimą rizikuoti ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių