Quantcast

Kinijos astronautai po ilgiausios šalies istorijoje misijos sugrįžo į Žemę

Trys Kinijos astronautai penktadienį sugrįžo į Žemę po ilgiausios per šalies istoriją pilotuojamos misijos – dar vieno svarbaus etapo Pekinui siekiant tapti didele kosmine galia.

Kapsulė su trimis astronautais išsiskleidus parašiutui nusileido Gobio dykumoje 13 val. 34 min. vietos (8 val. 34 min. Lietuvos) laiku.

„Labai gera sugrįžti!“ – po 90 dienų misijos valstybiniam transliuotojui CCTV pasakė astronautas Tang Hongbo.

„Tėti, mama, aš sugrįžau! Sveikas ir pakilios nuotaikos!“ – pareiškė jis, pusvalandis po kapsulės nusileidimo išlipęs iš jos.

Erdvėlaivio „Shenzhou-12“ įgulos narių sveikata gera, sakoma Kinijos kosmoso agentūros CMSA pareiškime.

„Pirmoji pilotuojama misija į (Kinijos) kosminę stotį yra visiškai sėkminga“, – priduriama jame.

Astronautai, kurie Kinijoje vadinami taikonautais, 14 dienų praleis karantino sąlygomis ir tik tada galės vykti namo. Taip daroma todėl, kad „jų imuninė sistema galėjo susilpnėti po ilgos misijos“, CCTV sakė Kinijos pilotuojamųjų kosminių skrydžių programos pareigūnė Huang Weifen (Huang Veifen).

Ši misija buvo dalis plačiai išreklamuotos Kinijos kosminės programos, per kurią šalis jau sugebėjo pasiųsti zondų ir mėnuleigių į Mėnulį, taip pat nuskraidino į Marsą marsaeigį.

Šis pilotuojamas skrydis Kinijai buvo pirmasis per beveik penkerius metus. Jis laikomas labai svarbiu šalies prestižui, Kinijai minint valdančiosios Komunistų partijos įkūrimo 100-ąsias metines, ir buvo didžiulės propagandos kampanijos akcentas.

Įgula praleido 90 dienų kosminėje stotyje „Tiangong“, surengė išėjimų į atvirą kosmosą ir mokslinių eksperimentų.

Tikimasi, kad kosminė stotis „Tiangong“, kurios pavadinimas reiškia „dangiškieji rūmai“, bus naudojama mažiausiai 10 metų.

Misijai vadovavo Nie Haishengas (Nie Haišengas), apdovanojimų pelnęs Liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgų pilotas, anksčiau dalyvavęs dviejose kosminėse misijose.

Kiti du su juo skridę astronautai – Liu Bomingas ir Tang Hongbo – taip pat tarnauja kariuomenėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vartotojas

Vartotojas portretas
Išėjo į atvirą kosmosą ir atliko mokslinių eksperimentų. Manau to pakanka suprasti ką jie ten veikė;)

aš \\\\\\.../////

aš \\\\\\...///// portretas
nuoširdžiai jiems nepavydžiu,tik užjaučiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių