Quantcast

Judrusis kubas „Cubli“: balansuoja, šokinėja ir... vaikšto

  • Teksto dydis:

Šis robotas – ne toks kaip visi. Kita vertus, tai – tik kubas. Tačiau, nepaisant paprastos geometrijos, jis sugeba laikyti pusiausvyrą stovėdamas ant vieno kampo, šokinėti ir net vaikščioti.

Kubą-ekvilibristą "Cubli" sukonstravo Šveicarijos Federalinio technologijų instituto Ciuriche inžinierius Mohanaradžiahas Gadžiamohanas. Kūrinio autorius jį pristatė pernai, tačiau po to kurį laiką tobulino ir dabar pristatė modernizuotą jo versiją – 15 cm kubas išmoko šokinėti ir vaikščioti.

"Reakcijos diskai sumontuoti ant trijų paviršių ir labai sukasi didžiuliu kampiniu greičiu, o tada staigiai sustoja – tada "Cubli" pašoka, - pasakoja išradimo autorius. – Kai kubas beveik atsistoja ant vieno iš savo kampų, pusiausvyrą išlaiko kontroliuojamais varikliukų sūkiais. Tačiau "Cuble" moka ne tik balansuoti. Šį triuką šiek tiek patobulinus papildomais veiksmais, varikliukų sūkiai atlieka kontroliuojamą kubo virtimą pageidaujama kryptimi. Sujungus visus tris gebėjimus – šokinėti, laikyti pusiausvyrą ir kontroliuojamai virsti – "Cuble" gali vaikščioti."


Šiame straipsnyje: kubascubliišradimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių