Quantcast

Japonų kosminis zondas grįžo su gausiais grunto ir dujų pavyzdžiais

Japonijos aerokosminių tyrimų agentūros (JAXA) pareigūnai antradienį pranešė radę daugiau nei tikėtasi grunto ir dujų mažoje kapsulėje, šį mėnesį pargabentoje į Žemę zondo „Hayabusa 2“, aplankiusio vieną tolimą asteroidą per svarbia kosmoso tyrimų gaire laikomą misiją.

JAXA nurodė, kad jos darbuotojai, pirmadienį ištraukę konteinerį su asteroido medžiagos mėginiu, iš pradžių pastebėjo kapsulės dugne juodos spalvos dalelių. Antradienį mokslininkai paskelbė radę daugiau grunto ir dujų kapsulės skyriuose, kur buvo surinkta mėginių per „Hayabusa“ pirmuosius du prisilietimus prie asteroido Riugu paviršiaus praeitais metais.

„Patvirtinome, kad iš asteroido Riugu aiškiai buvo paimta nemažas kiekis smėlio, taip pat dujų“, – per vaizdo konferenciją sakė „Hayabusa 2“ projekto vadovas Yuichi Tsuda.

„Mėginiai iš už mūsų planetos ribų, apie kuriuos seniai svajojome, dabar mūsų rankose“, – pridūrė jis.

Y. Tsuda sakė, kad zondo sėkmingas sugrįžimas su asteroido grunto ir dujų mėginiais yra „reikšmingas mokslo pasiekimas“.

40 cm skersmens kapsulė buvo paleista iš „Hayabusa 2“, kad gruodžio 6-ąją nusileistų atokioje Australijos dykumoje po šešerius metus trukusios zondo kelionės iki Riugu, buvusio už daugiau kaip 300 mln. km nuo Žemės, ir sugrįžimo į mūsų planetą.

Į Japoniją kapsulė buvo atgabenta vėlai antradienį. Mokslininkai tikisi, kad surinktos medžiagos tyrimai padės daugiau sužinoti apie Saulės sistemos raidos ankstyvąjį laikotarpį ir gyvybės Žemėje kilmę.

JAXA mokslininkas Hirotaka Sawada pirmasis iš tyrėjų pamatė mėginių rinkimo įrenginį. Jis sakė „netekęs žado“ iš džiaugsmo, kai pamatė, kad viduje, kaip ir tikėtasi, buvo dulkių, bet taip pat ir akmenėlių.

Antradienį per vaizdo konferenciją parodytose nuotraukose grunto mėginiai atrodo kaip tamsios kavos tirščių ir stambesnių dalelių krūvelės.

Mokslininkai sakė, kad asteroidų grunto mėginiai, ypač paimti iš gilesnių sluoksnių, nepaveiktų kosmoso spinduliuotės ir kitų veiksnių, gali suteikti vertingų duomenų. Jie ypač nori išsiaiškinti, ar mėginiuose esama kokių nors organinių junginių, galinčių suteikti užuominų apie šių medžiagų paplitimą Saulės sistemoje ir jų galimą ryšį su gyvybe Žemėje.

Su JAXA bendradarbiaujantis Nagojos universiteto Žemės ir aplinkos mokslininkas Sei-ichiro Watanabe sakė, kad didelis pargabentos medžiagos kiekis yra puiki žinia, nes bus galima atlikti platesnės apimties tyrimų.

„Hayabusa 2“ misija iki šiol buvo visiškai sėkminga. Zondas 2018 metais priartėjo prie Riugu ir per pusantrų metų trukusius tyrimus dukart palietė itin akmenuotą asteroido paviršių bei sėkmingai surinko grunto mėginių.

Per pirmąjį prisilietimą 2019 metų vasarį aparatas paėmė mėginį nuo asteroido paviršiaus. Sudėtingesnė operacija buvo atlikta tų metų liepą, kai zondas paėmė grunto iš gilesnio sluoksnio, specialiu įrenginiu išmušęs nedidelį kraterį asteroido paviršiuje.

Atlikus tyrimus Japonija, dalis parsigabentos medžiagos bus perduota JAV kosmoso agentūrai NASA ir kitų šalių agentūroms.

Tuo metu „Hayabusa 2“ tęs savo misiją. Dabar zondas skries prie mažo asteroido 1998KY26, kurį pasiekti turėtų po 10 metų. Misijos vadovai tikisi atlikti kitokių tyrimų, be kita ko, ieškant galimybių išvengti asteroidų susidūrimų su Žeme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Good news!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių