Quantcast

Įsigijote naują telefoną? 4 dalykai, kuriuos turėtumėte atlikti su senuoju

  • Teksto dydis:

Įsigijus naują išmanųjį, pradėti juo naudotis norisi iš karto. Tačiau technologijų ekspertai pataria prieš tai pasirūpinti senuoju ir jame esančia asmenine informacija, ypač, jei įrenginį ketinama parduoti ar padovanoti.

Jūsų dėmesiui – eksperto Arnoldo Lukošiaus patarimai, kaip tinkamai ir saugiai atsisveikinti su senuoju telefonu.

1. Visų svarbiausia – kontaktai

Kontaktų sąrašas yra viena svarbiausių telefone esančios informacijos dalių, todėl pradėti reikėtų būtent nuo jų perkėlimo. Gera žinia – tiek „iOS“, tiek „Android“ operacinės sistemos juos nuolat išsaugo internetiniuose serveriuose, todėl numerius perkelti į naująjį įrenginį galima vos kelių mygtukų paspaudimu.

„iPhone“ telefonų savininkų kontaktai yra laikomi „iCloud“ debesyje, iš kurio duomenis nukopijuoti galima paskyroje suvedus savo „Apple ID“ slaptažodį. Tuo tarpu su „Android“ viskas dar paprasčiau – tereikia prisijungti prie savo „Google“ paskyros naujajame įrenginyje ir visi serveryje turimi numeriai atsiras adresų knygutėje.

Tiesa, prieš tai patikrinkite, ar jūsų senajame telefone kontaktai debesyje yra reguliariai atnaujinami – t. y. nustatymų skiltyje įjungtos „Back Up“ (liet. Atsarginės kopijos) ir „Sync Contacts“ (liet. Sinchronizuoti kontaktus) funkcijos.

2. Išsaugojimo vertos akimirkos

Kai sėkmingai perkelsite savo artimųjų, draugų ir kolegų telefonų numerius, nepamirškite išsaugoti ir kitos savo privačios informacijos: nuotraukų, vaizdo bei muzikos įrašų. Šių duomenų atsargines kopijas visuomet galima kaupti interneto saugyklose, iš kurių vėliau patogiai atsisiųsite reikalingus failus į bet kurį įrenginį. „Apple“ savininkai turinį pekelti gali į tą patį „iCloud“ debesį, o „Android“ – į „Google Drive“ bei „Google Photos“ platformas.

Žinoma, nuotraukas bei kitus duomenis galima nukopijuoti ir tiesiai į naująjį telefoną arba kompiuterį – turintieji „Android“ tai padaryti gali per USB jungtį. Ja tereikia sujungti abu įrenginius ir ekrane atsiradus „File transfers“ (liet. Duomenų perkėlimas) užklausai – ją patvirtinti. Tuo tarpu „iPhone“ savininkams laido net nereikia, užteks kompiuteryje įjungti „iTunes“ platformą, viršutinėje meniu juostoje pasirinkti telefono ikonėlę ir atsiradusioje lentelėje paspausti mygtuką „Back Up Now“ (liet. Sukurti atsarginę kopiją dabar).

3. Išvalykite telefono atmintį

Kai kontaktai ir duomenys bus išsaugoti, telefoną beliks paruošti kelionei į naujo savininko rankas. Visų pirma, nustatymų skiltyje reikėtų atsijungti nuo visų paskyrų: el. pašto, susirašinėjimo platformų ir socialinių tinklų, o tuomet – ištrinti visą telefone esančią informaciją.

Lengviausias būdas tai padaryti – nustatymuose pasirinkti funkciją „Reset“ (liet. Atstatyti), o tuomet – „Erase All Content And Settings“ (liet. Ištrinti visą turinį ir nustatymus). Tokiu būdu bus ištrinta telefonų knygelė, įrašytos programėlės, žaidimai, nuotraukos, vaizdo įrašai, interneto naršymo istorija ir internetiniai prisijungimų slaptažodžiai. Po šio proceso išmaniajame liks tik tos programos, kurias įdiegė pats telefono gamintojas, o senasis įrenginys bus paruoštas pardavimui arba dovanojimui.

Norint dar daugiau saugumo, prieš atkuriant gamyklinius parametrus, visus duomenis galima ir užšifruoti – nustatymuose reikėtų pasirinkti saugumo skiltį, o joje spausti „Encrypt“ (liet. Šifruoti). Tuomet būsite užtikrinti, kad informacija liks užkoduota visam laikui.

4. Nepalikite senojo telefono stalčiuje

Jei neturite kam atiduoti ar padovanoti senojo telefono, nepaslėpkite jo stalčiuje.

Senąjį įrenginį tiesiog atneškite į bet kurį operatoriaus saloną ir jo darbuotojai nustatys telefono vertę. Už šią sumą galėsite įsigyti aksesuarų išmaniesiems arba padengti dalį naujojo telefono sumos. Jeigu paaiškės, kad senasis įrenginys yra labai prastos būklės ir negali būti parduodamas – operatorius pasirūpins tinkamu jo perdirbimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laikyti

laikyti portretas
duomenis kažkokiuose debesyse? NA JAU NE.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių