Quantcast

Indija Mėnulio paviršiuje aptiko dingusį zondą

  • Teksto dydis:

Indijos kosmoso agentūros vadovas pranešė, kad Mėnulio paviršiuje pavyko aptikti kibernetinį zondą, su kuriuo buvo prarastas ryšys prie pat jo nusileidimą.

Skelbiama, kad dabar bus mėginama užmegzti su juo ryšį.

Indijos naujienų agentūra „The Press Trust of India“ cituoja Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) pirmininką Kailasavadivoo Sivaną (Kailasavadivusą Sivaną), kuris sekmadienį pranešė, kad Mėnulio misijos orbitinio zondo kameros aptiko nusileidusį zondą.

Su ISRO vadovu komentarui susisiekti nepavyko.

Anksčiau skelbta, kad ryšys su zondu buvo prarastas likus vos kelioms akimirkoms iki planuoto jo valdomo nusileidimo ant Mėnulio paviršiaus.

Zondas teikė vilčių, kad Indija taps ketvirtąja šalimi po JAV, Rusijos ir regioninės varžovės Kinijos, sėkmingai nutupdžiusia zondą Mėnulyje ir pirmąja – padariusia tai Pietų ašigalio regione.

Tačiau ankstį šeštadienį Indijos laiku, kai Indijos premjeras Narendra Modi ir milijonai šalies gyventojų stebėjo užgniaužę kvapą, zondas „Vikram“, pavadintas šalies kosmoso programos tėvo vardu, nutilo, likus vos 2,1 km iki Mėnulio paviršiaus.

„Nusileidimo modulis „Vikram“ leidosi kaip planuota, viskas veikė kaip įprasta“, – tuomet sakė ISRO pirmininkas. – Vėliau ryšys tarp nusileidimo modulio ir stoties Žemėje nutrūko. Duomenys analizuojami.“

Tuo metu orbitinis zondas „Chandrayaan 2“, kurio pavadinimas sanskrito kalba reiškia „Mėnulio vežimas“, yra „sveikas, nesugedęs, normaliai ir saugiai veikiantis Mėnulio orbitoje“, nurodė ISRO. Pasak Indijos kosmoso programos pareigūnų, šis aparatas dar metus skries orbita aplink Mėnulį ir rinks duomenis.


Šiame straipsnyje: Indijamėnuliszondas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių