Quantcast

Į kosmosą paleistas dar vienas lietuvių kurtas palydovas

  • Teksto dydis:

Iš Indijos Satisho Dhawano kosmoso centro šeštadienį startavusi raketa-nešėja į žemąją orbitą iškėlė vienintelės Lietuvos kosminių technologijų bendrovės „NanoAvionics“ palydovą R2. Tai jau šeštas įmonės sukurtas ir į kosmosą paleistas palydovas.

„NanoAvionics“ vadovas ir bendrakūrėjas Vytenis Buzas sako, jog ši misija yra dar vienas žingsnis kuriant ne tik pavienius palydovus, bet ir jų spiečius, arba grupes, vienijamas bendrų užduočių.

Palydovas gabena Jungtinės Karalystės daiktų interneto (IoT) technologijų kūrėjos „Lacuna Space“ įrenginį. Jis užtikrins geresnę Pusiaujo regionų aprėptį, paspartins informacijos perdavimą ir atvers daugiau galimybių IoT paslaugų tiekėjams Pietų Amerikoje, Afrikoje ir Pietryčių Azijoje, kur populiarėja IoT sprendimai aplinkos būklės stebėsenai, miestų infrastruktūros valdymui ar išmaniajam žemės ūkiui.

Be to, „NanoAvionics“ šiemet pasirašė sutartį su Vokietijos „Exolaunch“ – pagal ją du Lietuvos įmonės mažieji palydovai bus iškelti į Žemės orbitą „SpaceX“ raketa-nešėja „Falcon 9“. Jie i bus gaminami JAV klientui, o pirmasis orbitą turėtų pasiekti jau gruodžio mėnesį. 

Šią vasarą „NanoAvionics“ taip pat pasirašė sutartį su JAV Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ir pagamins 12-kos palydovų platformą, kurioje į orbitą bus iškelta ir išbandyta NASA kuriama Saulės burių sistema „Advanced Composite Solar Sail System“ (ACS3).

Balandį „NanoAvionics“ pasirašė didelės vertės sutartį su Jungtinės Karalystės bendrove „Sen“, kuriančia itin aukštos raiškos (UHD) Žemės vaizdo sistemą, skirtą planetos aplinkos, gamtos katastrofų ar klimato kaitos padarinių stebėsenai.

„NanoAvionics“ turi biurus Kolumbijoje (JAV), Midlande (JAV), Beisingstoke (JK), Vilniuje ir Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių