Quantcast

Į kosmosą pakilo erdvėlaivis „Discovery“

Pirmadienio ryte Lietuvos laiku į kosmosą iš Floridos valstijos sėkmingai pakilo amerikiečių erdvėlaivis "Discovery" su septynių astronautų įgula. Erdvėlaivio tikslas - nugabenti įrangą ir žmones į maždaug 450 km atstumu virš Žemės paviršiaus skriejančią Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Per 13 dienų truksiančią misiją astronautai sumontuos paskutines TKS saulės baterijas, kurios stotyje esantiems astronautams padės vienu metu atlikti daugiau tyrimų. Visos TKS saulės baterijos gali gaminti nuo 84 iki 120 kilovatų elektros energijos, kurios pakaktų 40 įprastų gyvenamųjų namų.

Astronautai taip pat pakeis vandens distiliavimo sistemą, sumontuos papildomą įrangą, skirtą naujai atvykstančiai stoties įgulai. Kovo 26 dieną numatytas rusų raketos "Soyuz" startas, kuri ir atgabens naująją įgulą.

"Discovery" startas buvo planuotas dar vasario 12 dieną, tačiau aptikus gedimų, buvo nukeltas net kelis kartus. Startui ruoštasi itin kruopščiai po to, kaip 2003 metų vasarį grįždamas į Žemę dėl izoliacinio sluoksnio pažeidimo sparne sudužo erdvėlaivis "Columbia".


Šiame straipsnyje: NASAdiscoverykosminis laivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių