Quantcast

Į atvirą kosmosą išėję astronautai tvarkė TKS kabelius, atliko kitų smulkių remonto darbų

Du NASA astronautai šeštadienį buvo išėję į atvirą kosmosą tvarkyti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) aušinimo sistemos ir dirbo saugodamiesi joje užsilikusio toksiško aušalo amoniako.

Sistema turėjo būti sutvarkyta per išėjimą į atvirą kosmosą prieš savaitę, bet darbai buvo atidėti ilgiau nei planuota užtrukus elektros instaliacijos darbams.

Skrydžių kontrolės centras, norėdamas TKS remonto darbus užbaigti iki astronautų kelionės namo šį pavasarį, surengė papildomą Victoro Gloverio (Viktoro Gloverio) ir Michaelo Hopkinso (Maiklo Hopkinso) išėjimą į atvirą kosmosą. Jie taip pat drauge dirbo atvirame kosmose prieš pusantro mėnesio.

Prieš išeidami iš TKS astronautai turėjo pakeisti po šalmu nešiojamas „ryšio kepures“, kad gerai girdėtų pranešimus. „Girdžiu tave garsiai ir aiškiai“, – užsidėjęs naują „kepurę“ pasakė M. Hopkinsas.

V. Gloveris ir M. Hopkinsas, kurie atskrido pernai lapkritį „SpaceX“ erdvėlaiviu, turėjo prijungti naujus aušinimo sistemos kabelius. NASA įspėjo astronautus būti „ypač budrius“ ir saugotis amoniako. Jie turėjo dirbti ilgais įrankiais.

Kiti smulkūs šeštadienio darbai buvo antenos šalmo kameroms pakeitimas, eterneto kabelių pertvarkymas, vienos europiečių eksperimentinės platformos jungčių sutvirtinimas, metalinio žiedo sumontavimas ant šliuzo terminio dangčio. Darbai atvirame kosmose truko apie pusseptintos valandos.

Tai buvo penktas ir – jei nebus nenumatytų atvejų – paskutinis išėjimas į atvirą kosmosą šiai TKS septynių narių įgulai, kurią sudaro keturi amerikiečiai, du rusai ir japonas.


Šiame straipsnyje: TSKastronautaiNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių