Quantcast

Tarptautinis universitetų reitingas: kaip atrodome mes?

  • Teksto dydis:

Paskelbus tarptautinio universitetų reitingo „QS World University Rankings by Subject 2019“ rezultatus, mūsų šalies universitetai turi kuo džiaugtis.

Vilniaus universitetas (VU) stiprina pozicijas naujausiame tarptautiniame dalykiniame reitinge „QS World University Rankings by Subject 2019”. Jame VU įvertintas 30 studijų krypčių iš 48 – trimis daugiau nei praėjusiais metais. Net 23 iš jų rodikliai šiemet gerėjo, rašoma universiteto pranešime.

Tarp 500 geriausių universitetų pasaulyje VU pateko keturiose studijų srityse iš penkių: fizinių mokslų (383 vieta), socialinių mokslų ir vadybos (384 vieta), menų ir humanitarinių mokslų (393 vieta), inžinerijos ir technologijos (451-500 vieta).

Menų ir humanitarinių mokslų srityje geriausiai ir toliau vertinama lingvistikos kryptis, šiemet atsidūrusi 201-250 vietoje pasaulyje.

Fizikos ir astronomijos kryptis jau trejus metus patenka tarp 251-300 geriausiųjų, tuo tarpu fiziniai mokslai šiemet pakilo į 383 vietą (2018 m. – 400).

VU rezultatai ženkliai pagerėjo socialinių mokslų ir vadybos kryptyje ir dabar užima 384 pasaulyje (2018 m. – 451-500). Puikius rezultatus pademonstravo apskaitos ir finansų kryptis, užimanti 251-300 vietą. Verslo ir vadybos studijų kryptis pateko tarp 401-450 geriausiųjų.

Kompiuterių mokslo ir informacinių sistemų, inžinerijos ir technologijos, biologijos mokslų ir medicinos studijų kryptys užima 451-500 pozicijas.

Kaip ir kasmet, pagal h-indeksą, matuojantį mokslo darbų reikšmę, geriausiai vertinama fizikos ir astronomijos kryptis (76,8 taško iš 100), taip pat fiziniai mokslai (75,3 taško). Nedaug atsilieka apskaitos ir finansų kryptis (68,9 taško), medicina (68,4 taško) ir biologijos mokslai (67,2 taško).

VGTU pasiekė aukščiausią poziciją Lietuvos istorijoje

Pirmą kartą Lietuvos universitetas pateko tarp 100 geriausiųjų pasaulio universitetų vienoje iš krypčių inžinerijos ir technologijų srityje. Į šį reitingą šiemet pateko 4 Lietuvos aukštosios mokyklos, kurios buvo vertintos pagal skirtingas mokslo ir studijų kryptis bei sritis.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) pateko į geriausiųjų pasaulio universitetų šimtuką ir užima 51–100 vietą. Reitingų rezultatai parodė, kad VGTU sulaukė dar didesnio pripažinimo statybos inžinerijos ir statinių konstrukcijų (Engineering – Civil and Structural) kryptyje. Visose reitingų kryptyse VGTU yra vienintelis iš visų universitetų Lietuvoje patekęs į šimtuką ir pasiekęs tokius aukštus rodiklius, rašoma universiteto pranešime.

Inžinerijos ir technologijų srityje (Engineering and Technology) VGTU yra 256 pozicijoje. Šioje srityje universitetas šiemet reitinguotas 3-iose naujose kryptyse: mechanikos, aeronautikos ir gamybos inžinerijos (Engineering – Mechanical, Aeronautical and Manufacturing) kryptyje užima 301–350 vietą, elektronikos ir elektros inžinerijos (Engineering – Electrical and Electronic) kryptyje užima 351–400 vietą, informatikos ir informacinių sistemų (Computer Science and Information Systems) kryptyje – 451–500 vietą.

Šiemet VGTU reitinguotas menų ir humanitarinių (Arts and Humanites) mokslų srities architektūros (Architecture) kryptyje, kurioje jau kelerius metus išlaiko tą pačią poziciją ir užima 101–150 vietą. Lyginant pernai metų rezultatus, pastebimas nemažas, 100 pozicijų siekiantis, pokytis verslo ir vadybos studijų (Business and Management Studies) kryptyje, kurioje VGTU užima 101–150 vietą (2018 m. – 201–250 vieta). Pernai metais ženkliai pakilęs Ekonomikos ir ekonometrijos (Economics and Econometrics) kryptyje šiemet VGTU išlaikė tą pačią poziciją ir užima 201–250 vietą. Vertinant bendrus rezultatus socialinių mokslų ir vadybos (Social Sciences and Management) srityje VGTU užima 276 poziciją.

Kauno technologijų universitetas šiemet reitinguotas elektronikos ir elektros inžinerijos (401–450 vieta) kryptyje, inžinerijos ir technologijų mokslų srityje (451–500 vieta), taip pat yra įvertintas verslo ir vadybos studijų kryptyje ir užima 451–500 vietą. Įvertintas ir Mykolo Romerio universitetas, kuris šiemet reitinguotas teisės (Law) kryptyje ir užima 251–300 vietą.

Pirmą kartą pateko į teisės krypties dalykinį reitingą

Šiemet į šį reitingą pateko 4 Lietuvos universitetai, įvertinti skirtingose mokslo ir studijų kryptyse bei srityse. Lietuva pirmą kartą pateko į teisės (Law) krypties dalykinį reitingą. Iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų įvertintas vienintelis Mykolo Romerio universitetas – pasauliniame reitinge užimta 251-300 vieta.  

Pasak laikinai rektoriaus pareigos einančios prof. dr. Ingos Žalėnienės, reitingavimas pagal konkrečias mokslo ir studijų kryptis yra tikslesnis ir objektyvesnis „Specializuotiems universitetams sunku varžytis su plačios aprėpties universitetais bendruose instituciniuose reitinguose, tuo tarpu dalykinis reitingavimas objektyviau atspindi stipriąsias kiekvieno universiteto mokslo ir studijų kryptis. Tai, kad pirmą kartą teisės kryptyje reitinguotas Mykolo Romerio universitetas užėmė aukštą vietą pasauliniame reitinge ir yra geriausias tarp visų Lietuvos universitetų – didelis įvertinimas mūsų akademinei bendruomenei ir nuoseklaus kryptingo darbo rezultatas“.

Pasak Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės, šis tarptautinis rezultatas ir pripažinimas yra labai svarbus ne tik Mykolo Romerio teisės mokyklai. „Lietuvos patekimas į pasaulinius teisės krypties reitingus yra itin reikšmingas įvykis, nes teisės kryptis kitų mokslų krypčių kontekste turi daug mažesnes tarptautines konkuravimo sąlygas, – sako L. Jakulevičienė. – Tarptautinių aukščiausio lygio mokslinių publikacijų galimybės teisės kryptyje yra nepalyginamai mažesnės, kadangi ir teisės moksliniai tyrimai daugeliu atveju yra labiau orientuoti į nacionalinę erdvę“.

KTU įvertintas ne tik inžinerijos srityje

Kauno technologijos universitetas (KTU) pateko tarp 500 geriausių pasaulio universitetų inžinerijos ir technologijų srityje bei buvo įvertinas dar dvejose kryptyse.

Sudarant reitingus iš viso buvo vertinamos 1222 institucijos pasaulyje, atsižvelgiant į 48-ias studijų kryptis 5-iose mokslo ir studijų srityse: menuose ir humanitariniuose moksluose, inžinerijoje ir technologijose, gamtos moksluose ir medicinoje, fiziniuose moksluose bei socialiniuose moksluose ir vadyboje. Analizuota daugiau nei 22 milijonai dokumentų, kuriuose pateikiama beveik 200 milijonų citatų.

KTU reitinguotas inžinerijos ir technologijų mokslo ir studijų srityje bei dvejose kryptyse – elektros ir elektronikos inžinerijos, taip pat verslo ir vadybos, rašoma universiteto pranešime. 

„KTU pateko tarp 450-ies geriausiųjų elektros ir elektronikos inžinerijos kryptyje. Be to, šių metų reitingai atskleidė dar vieną stiprią universiteto pusę – pirmą kartą įvertintos verslo ir vadybos studijos (socialinių mokslų ir vadybos mokslo ir studijų srityje)“, – teigia Lolita Jurkšienė, KTU Veiklos valdymo departamento direktorė.

Remiantis 2019 m. QS pasaulio universitetų reitingais pagal studijų kryptis, KTU verslo ir vadybos studijų kryptyje reitinguotas tarp 451-500 geriausių pasaulio universitetų ir užima trečią vietą Lietuvoje. Inžinerijos ir technologijų srityje universitetas taip pat pateko tarp 451-500 geriausiųjų. Tuo tarpu elektros ir elektronikos inžinerijos studijų kryptyje – tarp 401-451 pasaulio universitetų. Tiek pagal inžinerijos ir technologijos sritį, tiek pagal elektros ir elektronikos inžinerijos studijų kryptį KTU yra antras Lietuvoje.

Šiais metais universitetas pirmą kartą buvo įvertintas ir elektros ir elektronikos bei verslo ir vadybos kryptyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OK

OK portretas
Valstybinių universitetų reitingas 1. Vilniaus universitetas, surinkęs 68,27 taško (pernai jis taip pat buvo pirmas); 2. Kauno technologijos universitetas, surinkęs 59,91 taško (pernai jis 2-3 vieta dalijosi su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu); 3. Vytauto Didžiojo universitetas, surinkęs 54,1 taško (pernai jis buvo kiek žemiau: 4-5 vieta dalijosi su Vilniaus Gedimino technikos universitetu). 4-5 Vilniaus Gedimino technikos universitetas (53,31) 4-5 Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (53,11) 6. Lietuvos muzikos ir teatro akademija (47,98) 7. Klaipėdos universitetas (42,3) 8. Vilniaus dailės akademija (40,24) 9. Mykolo Romerio universitetas (35,36) 10. Lietuvos sporto universitetas (35,21) 11. Šiaulių universitetas (35,13) 12. Aleksandro Stulginskio universitetas (34,6) 13. Lietuvos edukologijos universitetas (32,99).

Anatolijus

Anatolijus portretas
"Klaipėda" o kur Klaipėdos universitetas? Kurioje vietoje iš 500 ???? Kurioje vietoje Klaipėdos universitetas tarp visų Lietuvos universitetų???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių