Quantcast

Gedimino kalno archeologinių tyrimų radiniai – stulbinami

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjęs ruduo atneša naujų atradimų derlių. Naują sezoną pradėjusi pažintinė TV laida „Mokslo sriuba“ kviečia susipažinti su archeologiniais tyrimais: Gedimino kalne rastais palaidotais 1863 – 1864 metų sukilimo vadais ir dalyviais.

Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologų grupė Gedimino kalno aikštelėje iš viso rado dvi dešimtis palaidojimų, tarp kurių identifikuoti ir visiems gerai žinomi sukilimo vadai – Zigmantas Sierakauskas, Konstantinas Kalinauskas bei Boleslovas Kolyška.

Šis atradimas vadinamas vienu svarbiausių šimtmečio atradimu. Kapuose buvo aptikti ne tik sukilimo dalyviai, bet ir auksinis Z. Sierakausko vestuvinis žiedas, sukilimo dalyvių medaliukai, kryželiai, aprangos detalės.

„Mokslo sriubos“ reportaže jūsų laukia išskirtinis pasivaikščiojimas po archeologinę perkasą, audinio raštų įspaudai kalkėse, šiurpios istorijos detalės.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 11.30 val. per LRT Plius, o išalkus dar – www.mokslosriuba.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar kvailesnio laidos pavadinimo nebesugebėjot sugalvoti? Pav. : mokslo guliašas, mokslo bifšteksas....

Šlykštu

Šlykštu portretas
Be vimdančių klaidų net pavadinime negalit?

Geras

Geras portretas
Kaip įdomiai peržiūrėjau. Dėkui.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių