Quantcast

Faktai apie fejerverkus, kurių nežinojote: kokios naujausios tendencijos?

  • Teksto dydis:

Naujųjų metų naktį, per festivalius ir kitas šventes, pirotechnikai kartu su chemikais sukuria įspūdingą reginį – dangų nušviečiančius fejerverkus. Jų būna įvairių: nuo raudonų iki mėlynų, skleidžiančių sprogimo, švilpimo ar dūzgimo garsus, pakylančių į kelių dešimčių ar net šimtų metrų aukštį. Visus fejerverkus sudaro kelios paprastos medžiagos: popierius, molis ir pirotechninis mišinys.

Vilniaus universiteto pirotechnikos doktoranto Dominyko Juknelevičiaus teigimu, naujausi fejerverkai yra kuriami pasitelkiant kompiuterius. „Kompiuterinės programos atlieka termodinaminius skaičiavimus ir optimizuoja pirotechninio mišinio sudėtį taip, kad jam degant tam tikroje temperatūroje būtų didžiausias kiekis tų medžiagų, kurios reikalingos norimam efektui išgauti“, – sako D. Juknelevičius. 

Laida „Mokslo sriuba“ – ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną sekmadienį 12.30 val. per LRT Plius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

F.

F. portretas
Naujausia fejerverkų tendencija yra jų atsisakymas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių