Quantcast

Bauginanti žinia: kiniški telefonai gali vogti privačius duomenis ir net jūsų pinigus

  • Teksto dydis:

Kinijos bendrovė „Transsion Holdings“, valdanti „Tecno“ ir „Infinix“ išmaniųjų telefonų prekės ženklus, pirmąjį išmanųjį telefoną išleido 2014 metais. Tai buvo pirmas žingsnis sėkmės link. Kompanija galėjo pasiūlyti pigius išmaniuosius telefonus, tai leido besivystančių šalių (Afrikoje ir Azijoje) vartotojams taip pat naudotis išmaniaisiais telefonais. Tačiau graži istorija nėra tokia jau tyra.

Neseniai paskelbta „BuzzFeed News“ ataskaita atskleidžia, kad šie kiniški telefonai įdiegdavo kenkėjiškas programas ir užsakydavo mokamų paslaugų be vartotojo žinios.

Štai vienam Pietų Afrikos Respublikos piliečiui teko susidurti su šia problema. Jo išmanųjį telefoną „Tecno W2“ kamavo iššokantys skelbimai, nutraukiantys skambučius ir pokalbius. Nukentėjusysis atskleidė, kad kelis kartus pabudo radęs paslaptingai panaudotus savo išankstinio mokėjimo duomenis ir žinutes apie mokamas programėlių prenumeratas, kurių jis niekada neužsakinėjo.

„BuzzFeed News“ ir mobilių įrenginių kibernetinio saugumo ekspertai „Secure-D“ nustatė, kad iš anksto įdiegta programinė įranga buvo užkrėsta „xHelper“ ir „Triada“ kenkėjiškomis programomis. Šiuo atveju buvo nutekinti vartotojo duomenys ir tuo pačiu bandyta pavogti jo pinigus per tokias nepageidaujamas prenumeratas.

„Secure-D“ taip pat atskleidė, kad jos kurta sistema, kurią mobiliojo ryšio operatoriai naudoja savo tinklams ir klientams apsaugoti nuo apgaulingų operacijų, užblokavo 844 tūkst. operacijų, susijusių su iš anksto įdiegta kenkėjiška programa „Transsion Holdings“ telefonuose. Šis didžiulis blokuotų sandorių skaičius užfiksuotas per 2019 m. kovo-gruodžio mėn. laikotarpį.

„Transsion Holdings“ atstovas spaudai patvirtino, kad kai kuriuose „Tecno W2“ telefonuose yra paslėptos „Triada“ ir „xHelper“ programos, tačiau šis apkaltino „neidentifikuotą tiekėją tiekimo grandinėje“ ir užsiminė, kad kompanija visada teikė didelę reikšmę vartotojų duomenų ir įrenginių saugumui.

„Transsion Holdings“ teigia, kad iš kenkėjiškų programų jokio pelno negavo, bet atsisako atskleisti, kiek telefonų buvo užkrėsti šia kenkėjiška programa.

Visgi, „Secure-D“ atskleidė, kad tokio tipo kenkėjiškos programos nėra išskirtinės „Transsion Holdings“ telefonams. Anksčiau kenkėjiškų programų aptikta ir „Alcatel“ telefonuose, kuriuos gamina Kinijos kompanija „TCL“. Atvejų apie pavogtus duomenis ir pinigus atsirado Brazilijoje, Malaizijoje ir Nigerijoje.

Įdomu tai, kad tokio pobūdžio atvejai nėra būdingi tik besivystančioms šalims. Šių metų pradžioje „Malwarebytes“ rado iš anksto įdiegtas kenkėjiškas programas dviejuose kiniškuose telefonuose, kurie pagal JAV vyriausybės finansuojamą programą „Lifeline“, buvo siūlomi skurdžiau gyvenantiems piliečiams.

Šis atvejis tikrai ne paskutinis, todėl visada turėtumėte atidžiai stebėti, kokios programos įdiegtos jūsų telefone. Net jeigu naudojatės žemos klasės išmaniuoju telefonu, turinčiu mažai aparatinės įrangos galimybių, jis vis tiek gali pavogti jūsų duomenis ir pinigus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kurgi ne

Kurgi ne portretas
jankių skleidžiamos pasakėlės, ir tiek. matyt, nuograužų vis mažiau perkama.

Tomas

Tomas portretas
O tai kad ir Apple Kinijoj pagamintas. Ir visi kiti. Tai ner ka pirtk taip iseina

Beprotis

Beprotis portretas
Kaip galima pavogt tai ko neturi.Vagia tik is skurdziu
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių