Quantcast

Atkurti mobiliojo ryšio tinklą Puerto Rike padės ... balionai

  • Teksto dydis:

„Google“ kontroliuojanti kompanija „Alphabet“ ketina į Karibų dangų paleisti balionų, kad nuo uragano nukentėjusiame Puerto Rike būtų atkurtas mobilusis ryšys.

Skelbiama, kad bendrovė gavo JAV federalinės ryšių komisijos (FCC) leidimą panaudoti įrenginius, sukurtus dar 2013 metais įgyvendinant projektą „Pakvaišėlis“ („Loon“). Beje, pati „Google“ šio projekto idėją laikė gana beprotiška, todėl ir pavadino jį „Loon“.

Dabar siekiama laikinai atkurti mobiliojo ryšio tinklą Puerto Rike, kur praėjusį penktadienį neveikė 83 proc. mobiliojo ryšio bokštų, rodo FCC duomenys.

„Praėjo jau daugiau nei dvi savaitės nuo uragano „Maria“ siautėjimo, bet milijonai puertorikiečių vis dar neturi galimybių naudotis itin reikalingomis mobiliojo ryšio paslaugomis, – sakė FCC pirmininkas Ajitas Pai (Adžitas Pajus). – Štai kodėl mums reikia imtis naujoviško požiūrio, kad atkurtume tinklą saloje.“

„Pakvaišėlis“ yra vienas iš projektų, sukurtų paslaptingoje „Alphabet“ laboratorijoje X. Iš pradžių šis projektas buvo skirtas užtikrinti interneto ryšį neišsivysčiusioms kaimo vietovėms.

Panašus projektas, kurio metu buvo naudojamos bepilotės skraidyklės, buvo užbaigtas praėjusiais metais.

Pagal „Pakvaišėlio“ projektą, į 20 km aukštį ketinama pakelti balionus, kur jie ten autonomiškai kybos daugiau nei šimtą dienų. Balionai bus pagaminti iš polietileno drobės ir bus teniso korto dydžio.

Iš pradžių ketinant tiesiog leisti balionams dreifuoti. Tačiau dabar juos ketinama aprūpinti navigacinėmis sistemomis, kurios energijos gaus iš saulės baterijų. Tai leis balionus išlaikyti konkrečioje vietoje.

Apie tokį projektą paskelbtą netrukus po to, kai elektromobilių gamintoja „Tesla“ pranešė galinti padėti atkurti elektros tiekimą Puerto Rike panaudojant saulės baterijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių