Quantcast

Ataskaita: pasaulinė interneto laisvė mažėjo devintus metus iš eilės

  • Teksto dydis:

Vyriausybės visame pasaulyje vis dažniau naudojasi socialine žiniasklaida, siekdamos manipuliuoti rinkimais ir stebėti savo piliečius, o ši tendencija kelia susirūpinimą, nurodoma JAV įsikūrusios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ ataskaitoje.

Metinėje „Freedom House“ ataskaitoje apie laisvę internete teigiama, kad mažiausiai 40-yje iš 65 analizuotų šalių rasta įrodymų apie „pažangias socialinės žiniasklaidos stebėjimo programas“.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad pasaulinė interneto laisvė mažėjo devintus metus iš eilės. Tyrimo metu paaiškėjo, kad interneto laisvė sumažėjo 33 iš 65 vertintų šalių. Didžiausias pablogėjimas pastebėtas Sudane ir Kazachstane, o po jų – Brazilijoje, Bangladeše ir Zimbabvėje. Pagerėjimas pastebėtas 16-oje šalių, tarp kurių – Etiopija.

Kai kuriose šalyse institucijos paprasčiausiai nutraukia galimybes žmonėms naudotis internetu, o kitose pasitelkia propagandos skleidėjus, kad iškreiptų informaciją socialinės platformose, – tai pastangų manipuliuoti dalis.

Pasak „Freedom House“, dezinformacija ir propaganda yra populiariausios naudojamos priemonės, norint pakenkti rinkimams, o dezinformacija ir stebėjimas yra laikomos didėjančiomis grėsmėmis demokratijai. Be kita ko, vis daugiau vyriausybių naudojasi „botais“ ir suklastotomis paskyromis, siekiant slapčia formuoti nuomones internete ir trukdyti oponentams. Toks elgesys aptiktas 38 iš 65 analizuotų šalių.

„Daugelis vyriausybių mato, kad socialinėje žiniasklaidoje propaganda yra veiksmingesnė nei cenzūra“, – teigė organizacijos vadovas Mike'as Abramowitzas.

Be to, pasak tyrėjų, 47 iš 65 šalių buvo suimti asmenys dėl politinių, socialinių ir religinių savo pareiškimų internete, o mažiausiai 31 šalyje žmonės patyrė fizinį smurtą dėl savo veiklos internete.

Kinija ketvirtus metus iš eilės įvardinta didžiausia pasaulyje interneto laisvės pažeidėja. Pusiau autonominiame Honkonge nerimstant protestams, Kinijos vyriausybė sustiprino informacijos kontrolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių