Quantcast

Anglijos bankas iš veganus papiktinusių polimerų gamins ir naujus 20 svarų banknotus

  • Teksto dydis:

Anglijos bankas su įmonėmis „CCL Secure Limited“ ir „De La Rue“ pasirašė sutartis dėl polimerinio substrato, iš kurio bus gaminami nauji 20 svarų nominalo banknotai, tiekimo.

Abi sutartys sudarytos 10 metų laikotarpiui.

Manoma, kad naujo dizaino 20 svarų banknotai apyvartoje atsiras 2020 metais. Polimerai bus tiekiami nuo 2018 metų.

Anksčiau šiais metais Didžiosios Britanijos centrinis bankas priėmė galutinį sprendimą nekeisti polimerinės medžiagos, iš kurios gaminami naujo pavyzdžio banknotai, sudėties.

Veganai ir kai kurių religinių grupių atstovai centrinį banką ragino nenaudoti šios medžiagos banknotų gamybai, nes paaiškėjo, kad tokių banknotų sudėtyje yra nedidelis kiekis gyvūninės kilmės riebalų. Banko duomenimis, tokių riebalų kiekis paprastai neviršija 0,05 procento.

Centrinio banko pranešime pažymima, kad vienintelė gyvūninių riebalų alternatyva būtų palmių aliejus. Tačiau perėjus prie tokio produkto per dešimtmetį būtų patirtos papildomos maždaug 16,5 mln. svarų (apie 21 mln. JAV dolerių) išlaidos. Be to, palmių aliejaus gamyba kenkia aplinkai.

Anglijos banko atstovai taip pat pabrėžė, kad gyvūninių riebalų yra daugybės iš plastiko pagamintų kasdienio naudojimo daiktų sudėtyje.

2016 metais į apyvartą Didžiojoje Britanijoje buvo išleisti nauji 5 svarų banknotai, o šių metų rugsėjį pasirodė ir nauji 10 svarų banknotai. Šie banknotai yra saugesni ir 2,5 karto patvaresni, palyginti su naudojamais popieriniais pinigais.


Šiame straipsnyje: svaraipinigaigamyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių