Quantcast

7 įdomūs faktai apie titaną, kurių galbūt nežinojote

  • Teksto dydis:

Titanas – tai 22-oje periodinės elementų lentelės vietoje įsitaisęs metalas, žymimas Ti. Šiais laikais titanas naudojamas gan plačiai, bet ar žinojote, kad dirbti su juo mes išmokome tik XX amžiuje? Štai 7 įdomūs faktai apie titaną, kurių galbūt nežinojote.

1. Tai  XX amžiaus metalas

Išgryninti titano rūdą labai sunku, tam reikia aukšto slėgio ir didžiulio karščio. Pirmą kartą sukurti 99,9 % grynumo titano mėginį pavyko tik 1910 metais. Tai pasiekė Matthew A. Hunteris, kurio vardu ir pavadintas sudėtingas procesas. Už laboratorijos ribų titanas pirmą kartą panaudotas 1932 metais. 1950-1960 metais sovietai išmoko titaną panaudoti povandeninių laivų gamybai. Tai yra sudėtingas pasiekimas, nes titano virinimui reikia inertinių dujų aplinkos. Tuomet amerikiečiai ėmė naudoti titaną kariniuose orlaiviuose.

2. Nuo juvelyrikos iki medicininių implantų

Titanas nėra ypatingai išvaizdus metalas, nors jį galima anoduoti. Tačiau jis vis tiek naudojamas gaminti laikrodžiams, auskarams, apyrankėms ir kitiems papuošalams. Titanas dažnai naudojamas ir medicinoje, nes yra labai tvirtas, lengvas ir netoksiškas – kūnas jo neatmeta. Gerai ir tai, kad jis yra paramagnetikas – žmonės su titano implantais gali būti tiriami magnetinio rezonanso aparatais.

commons.wikimedia.org nuotr.

Žinoma, titanas iki šiol naudojamas ir ginklų kūrimui, įrankiams, branduolinių atliekų saugojimui. Titanas atsparus korozijai, o kietumo ir svorio santykiu lenkia visus kitus metalus. Štai „Airbus A380“ lėktuve beveik visos hidraulinės linijos pagamintos iš titano. Iš viso šiame lėktuve panaudota net 70 tonų titano.

3. Titanas gali užsidegti

Nors titanas vis dar brangus, jo įsigyti nesunku. Taigi, nemažai žmonių bando namų sąlygomis jį apdirbti. Tam tinka įrankiai, naudojami nerūdijančiam plienui, tačiau titanas gali užsidegti. Tai dažnai įvyksta CNC staklėse – mažos ir karštos titano dulkės ima žiežidrbuoti ir degti. Blogiausia tai, kad titano ugnies negalima užgesinti įprastais gesintuvais ar vandeniu. Titanas taip pat gali užsidegti nuo kontakto su skystu deguonimi ar chloru.

4. Balti dažai

Tik maždaug 5 % iškasamos titano rūdos perdirbama į gryną metalą. Didelė dalis perdirbama į titano dioksidą, kuris naudojamas baltų dažų gamybai. Titano dioskidas netoksiškas ir labai tvirtas, todėl tokie dažai ilgai tarnauja.

commons.wikimedia.org nuotr.

5. Titanas nėra retas

Pagal dažnumą Žemėje titanas yra devintas elementas ir septintas dažniausiai aptinkamas metalas Žemės plutoje. Daugiausiai titano rūdos išgaunama Australijoje, Pietų Afrikoje, Kanadoje, Indijoje. Daugiausiai titano kempinės pagaminama Kinijoje, Japonijoje, Rusijoje, JAV ir Kazachstane. Titanas įprastai aptinkamas vulkaninės kilmės uolienose, tačiau niekada nėra grynas.

6. Titanas yra gana brangus

Kadangi išgauti sunku, titanas nėra pigus. Pirmos rūšies titano kilogramas kainuoja apie 22 eurus. Palyginimui, nerūdijančio plieno kilogramas kainuoja apie 4 eurus. Žinoma, kaina rinkoje stipriai svyruoja, taip pat priklauso nuo perkamo kiekio ir kokybės.

7. Titaninis Jurijus Gagarinas

J. Gagarinui skirtas paminklas Maskvoje yra pagamintas iš titano. 42,5 metrų aukščio skulptūra gražiai žėri saulėje, tačiau metalas buvo pasirinktas ir dėl simbolinių priežasčių. Titanas iki šiol yra naudojamas kosminių tyrimų įrangai kurti.

commons.wikimedia.org nuotr.

Titano lakštais padengtas ir ne vienas pastatas. Štai Gugenheimo muziejus Bilbao iš toli traukia akį. Teigiama, kad šis pastatas visą dieną atrodo vis kitaip, nes skirtingai atspindi Saulės šviesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Aš turiu šaukštelį su pailginta rankenėlę iš titano,kaina 0.90 kapeikų kainavo rusų laikais.Koks jis brangus tas titanas,nesąmonė.

Jonas

Jonas portretas
Nesąmonė kad brangus,titanas panašus į nerudijantį plieną, tik lengvas ir kietas.Iš jo gaminami lėktuvai ir daug kitų gerų daiktų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių