Quantcast

12 metų komos būklėje įkalintas sąmoningas vyras pagaliau išgirstas

  • Teksto dydis:

Mokslininkams pavyko pabendrauti su pacientu, kuris pastaruosius 12 metų yra vadinamos vegetacinės (arba komos) būklės. Kanados tyrėjai funkciniu magnetinio rezonanso skeneriu stebėjo daugelį metų be sąmonės išgulėjusio paciento smegenų aktyvumą, kai jam buvo užduodami klausimai. Vegetacinės būklės pacientas tokiu būdu papasakojo suprantąs, kad guli ligoninėje, žino savo vardą ir pan.

Magnetinio rezonanso skeneryje vegetacinės būklės pacientui buvo užduodami "taip/ne" tipo klausimai, pvz., "Ar jūs ligoninėje?" Atsakančiajam tekdavo sutelkti dėmesį į žodžius "taip" arba "ne".

"Šis naujas komunikavimo būdas leido mums pabendrauti su kai kuriais pacientais, kurie atsidūrę vadinamojoje vegetacinėje būklėje, - pasakoja vienas iš tyrėjų Adrijanas Ouvenas (Adrian Owen). – Tai – naujas tokio pobūdžio bendravimo lygis. Nuo šiol bus įmanoma gerokai sparčiau ir patikimiau nustatyti, ar pacientas yra sąmoningas, sužinoti jo pageidavimus."

Su minėtu pacientu tyrėjai pabendravo dusyk – tarp bendravimo seansų buvo padaryta 5 mėnesių pertrauka. Tyrėjai priėjo išvadą, kad vegetacinės būklės tiriamasis supranta, kur jis yra, o tai reiškia, kad jo psichika galėjo išsaugoti aiškią minčių eigą ir sąmoningumą.

"Pirmą kartą medicinos istorijoje mes pademonstravome, kad pacientas, kuriam diagnozuota vadinamoji "vegetacinė būklė", pasitelkęs savo dėmesį, gali parodyti, kad jis yra sąmoningas ir bendrauja su pasauliu, - tvirtina tyrimui vadovavusi Vakarų universiteto Londone (Ontarijas, Kanada) mokslų daktarė Lorina Naci. – Dažnai pacientai, kurie būna patyrę sunkias galvos smegenų traumas, praranda gebėjimą teikti bet kokį fizinį atsaką. Kai žiūrime į tokį pacientą ar kalbame jam, nežinome, ar jis sąmoningas, ar girdi ir supranta, ką jam sakome, kas jį supa, ar jis numano ką nors apie savo būklę."

L. Naci ir A. Ouvenas planuoja tęsti tokio komunikavimo su vegetacinės būklės pacientais tyrimus – gali būti, kad vegetacinės būklės diagnozė tokiais atvejais nėra teisinga. Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale "The Journal of American Medical Association for Neurology".

Tyrimo autorė pažymi, kad žmogaus minčių interpretavimas vien tik iš smegenų aktyvumo rodmenų (be jo kalbos ar veiksmų) yra vienas labiausiai provokuojančių iššūkių nūdienos neurologijos moksle. Pacientai, kurie yra visiškai sąmoningi, dėl smegenų pažeidimų negali duoti jokių fizinių ženklų, kad jie yra sąmoningi, todėl būtina ieškoti kitų komunikavimo su jais būdų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darkfall online gold

darkfall online gold portretas
I'm certainly satisfied utilizing the Bailey Button's. darkfall online gold http://www.u7buy.com/dfuw/ really are nice way. I won't need to create hosiery!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių