Quantcast

Išrauti pataisai gali apkartinti velykinę šventę

Artėjant Velykoms, miestų turgavietėse galima pamatyti prekeivių, siūlančių pataisų šventiniam stalui papuošti. Aplinkosaugininkai primena, kad šiuos labai jautrius, nykstančius augalus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir prekiauti jais. Prekiautojams, pažeidusiems šį draudimą, gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba piniginė bauda nuo vieno šimto iki vieno tūkstančio litų.

Kone kasmet daugiausia prekiaujančiųjų pataisais sutinkama sostinėje. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, praėjusios savaitės pabaigoje apsilankę miesto turgavietėse, aptiko kelias prekiautojas pataisais. Joms teko skirti administracines nuobaudas. Kaip sakė inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas, pareigūnai šią savaitę dar ne kartą užsuks į turgavietes ir tikrins, kaip laikomasi Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos reikalavimų.

Nors pataisai yra įrašyti į aplinkos ministro patvirtintą Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą, jie kasmet nukenčia nuo žmogaus rankos. Pataisui išrauti pakanka akimirkos, o kad naujas išaugtų iš sporos prireikia net 20–30 metų.

Mūsų šalyje auga šešių rūšių pataisai. Dvi iš šių rūšių – patvankinis pataisiukas ir statusis atgiris – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Dauguma žmonių, kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius, šių visžalių augalų nepažįsta, todėl juos raunant Velykoms gali nukentėti patys rečiausieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
tikras mokslo ir it perliukas...:)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių