Quantcast

Iraną palaikantys kompiuterių piratai įveikė Kinijos paieškų sistemą

Antradienį buvo nulaužta populiariausia Kinijos paieškos sistema „Baidu“. Valstybinė žiniasklaida pranešė, jog šią ataką suorganizavo Iraną palaikanti vyriausybinė grupė. Šios atakos metu pagrindiniame puslapyje buvo įdėta Irano vėliava.

Interneto vartotojai, bandę prisijungti prie svetainės, pamatė pranešimą: „Šią svetainę nulaužė Irano kibernetinė armija“. Žemiau farsi kalba buvo parašyta, jog taip padaryta reaguojant į JAV vyriausybės intervenciją į Irano vidinius reikalus bei pridurta, jog tai tik įspėjimas, rašo itzinios.lt.

„Baidu“ atstovas Victoras Tsengas sakė, jog į šią paslaugą buvo įsiterpta manipuliuojant DNS (Domain Name Server) JAV. „Paieškos sistema „Baidu“ išsprendė šią problemą ir dauguma paslaugų vėl veikia“, - tvirtino jis. Valstybinė Kinijos naujienų agentūra citavo „Baidu“ atstovą. Jis teigė, jog svetainės domeno vardas buvo pagrobtas, o srautas buvo nukreiptas į kitą internetinę svetainę, tačiau kol kas nėra aišku ar tai suorganizavo Iranas. „Irano kibernetinės armijos pavadinimas buvo panaudotas ir praėjusį mėnesį, kai buvo nulaužta populiari mikroblogų svetainė „Twitter“. Tuo metu buvo panaudotas panašus metodas kaip ir čia“, - teigia agentūra.

Iranas, protestuodamas prieš birželį vykusių prezidento rinkimų rezultatus, naudojosi „Twitter“ svetaine. Jos pagalba buvo organizuojami įvairūs žygiai bei skelbiama informacija apie judėjimą. Mikroblogų naudojimas paskatino šį judėjimą, palaikantį demokratiją ir kovojantį prieš prezidentą Mahmoudas Ahmadinejadas, pavadinti „Twitter“ revoliucija. Tačiau dar neaišku, kodėl buvo įvykdyta ataka prieš Kinijos interneto gigantę. Kinijos vyriausybė užblokavo „Twitter“ ir kitas internetinių socialinių tinklų svetaines po liepos mėnesį Xinjiango regione įvykusių protestų. Buvo bijoma, kad šios svetainės nebūtų panaudojamos neramumų kurstymui. Tačiau priėjimas prie „Baidu“ nebuvo panaikintas. „Baidu“ yra didžiausia paieškų sistema, turinti 63,9 proc. Kinijos paieškų rinkos. Nuo jos atsilieka „Google China“, kurios rinkos dalis siekia 31,3 procentą.


Šiame straipsnyje: kompiutėrių pirataivirusai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių