Quantcast

Žuvintas pasitinka 80-ąjį gimtadienį

  • Teksto dydis:

Šių metų balandį Žuvinto biosferos rezervatui sukanka 80-imt metų. Ta proga visi norintys kviečiami į nemokamą kino seansą Nacionaliniame lankytojų centre.

Prieš beveik 100 metų, 1920 m. profesorius Tada Ivanauskas pirmą kartą apsilankė Žuvinte. Nuo tada jis čia pradėjo ornitologinius tyrimus ir puoselėjo mintį Žuvinte įsteigti rezervatą. Nuo idėjos iki rezervato gimimo praėjo nemažai laiko – rezervatas įsteigtas 1937 m. balandį.

Šiandien Žuvinto vardas siejamas su gamtosaugos Lietuvoje pradžia, su sėkmingai išsaugotais ir atkurtais gamtiniais kompleksais, retomis rūšimis ir ypač – moksliniais tyrimais. Dabar Žuvinto biosferos rezervatas, užimantis daugiau kaip 18 tūkst. hektarų plotą, vykdo sudėtingus ne tik gamtinių, bet ir jas supančių ūkinių teritorijų tvarkymo darbus, dalyvauja daugelyje svarbių programų.

Savo 80-jį gimtadienį rezervatas mini kviesdamas visus susipažinti su jo patirtimi, istorija ir darbais. Renginių ciklas prasidės balandžio 5 d. 14.30 val. atviru renginiu Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Nacionaliniame lankytojų centre (Antakalnio g. 25, Vilnius).

Bus rodomas režisieriaus Petro Abukevičiaus dokumentinis filmas „Iš dainų atskridę paukščiai“, pasakojantis apie senąjį Žuvintą. Apie Žuvinto istoriją pasakos rezervate dirbęs ilgametis Aplinkos ministerijos darbuotojas Selemonas Paltanavičius, o šiandien esantį Žuvintą pristatys rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių