Quantcast

Ventės rage – migruojančių drugelių antplūdis

Ventės rago ornitologinė stotis ne pirmus metus sulaukia keistų gyvių invazijų. Prieš kelerius metus iškyšulį buvo okupavę būriai boružių, kitais metais – laumžirgiai, o šiemet sulaukta usninukų migracijos bangos.

Toks gausus ryškiaspalvių drugelių antplūdis pastebėtas pirmą kartą. Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys spėjo, jog ši migrantų banga Ventę veikiausiai pasiekė iš Pietų Europos.

"Aš nežinau, kur jie keliauja. Europoje turime savų migrantų. Ne vieno jų klausiau ir nė vienas nepasakė. Va, ir dabar skaičiuoju 581-ąjį laumžirgį ir klausiu, kur jis skris. Bet neatsako jis man, parazitas", – juokavo V.Jusys.

Mokslininkai neseniai išsiaiškino, jog šie vabzdžiai kasmet migruoja iš Šiaurės Europos į Afriką, ir atgal.

"Esu jų matęs už poliarinio rato, Norvegijoje. Vabzdžiai irgi migruoja. Šie skrido prieš vėją", – tikino V.Jusys.

Birželio 7-ąją į Ventės rago paukščių gaudykles pateko tūkstančiai šių drugelių. Juos skaičiavo V.Jusys ir Vytautas Eigirdas. Iš vienos gaudyklės išleista apie 300, iš kitos gaudyklės su penkiomis kameromis – 1,3 tūkst. drugelių. Dar apie 2,7 tūkst. usninukų išleista iš didžiosios gaudyklės.

Šių vabzdžių tyrinėtojai skelbia, jog vasarai baigiantis milijonai usninukų būriais migruoja į pietus. Jie skrenda vidutiniškai 500 metrų aukštyje, todėl yra beveik nepastebimi.

Sulaukę palankių vėjų, maždaug 45 km/val. greičiu jie patraukia į tolimąją Afriką ir įveikia apie 15 tūkst. km atstumą. Kelionė prasideda netoli šiaurės poliaračio ir baigiasi pietuose, Vakarų Afrikos drėgnuosiuose miškuose. Tai dvigubai toliau nei nuskrenda Šiaurės Amerikoje gyvenantys drugeliai monarchai.

Mokslininkai teigia, jog kelionėje šie drugiai ir veisiasi – pereina visą vystymosi ciklą. Kol pasiekia Afriką ir grįžta atgal, pasikeičia šešios jų kartos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmogus

Zmogus portretas
Graziausias , iskalbingiausias drugelis sioje vietoje yra p. Jusys. Pagarba, teko buti ekskursijoje, iskalbingas, prie jumoro, malonu klausytis, be to siu ir visu ten suskrendanciu ""drugeliu"" fanatas.

Keista

Keista portretas
Drugeli vejas nenuneša???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių