Quantcast

Vairuotojus ragina būti budrius: vyksta varlių migracija

Kasmet pavasarį po automobilių ratais žūsta tūkstančiai varliagyvių. Žemaitijos nacionalinis parkas į nerštavietes migruojančius varliukus apsaugo pakelėse pastatytais atitvarais.

Lietuvoje gyvena 14 rūšių varliagyvių, kurie peržiemoję gilesniuose vandens telkiniuose, pavasarį keliauja į nerštavietes.

Ir nors įveikti, pavyzdžiui, aštuonių metrų pločio kelią, pasak gamtininkų, varliukui užtenka 7-8 sekundžių, kasmet jų tūkstančiai žūsta po automobilių ratais. Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojai sako kasdien intensyviausiuose varliagyvių migracijos takuose surinkdavę iki trijų šimtų žuvusių varlių.  Ir tik pradėjus pakelėse statyti specialius laikinus atitvarus, žūstančiųjų skaičius gerokai sumažėjo.

„Polietileno juostos įkaltos kelkraščio zonoje ir kas 40-50 metrų įkasti kibirai yra lyg rinktuvai į kuriuos šitie varliukai sušoka. Du kartus per dieną – anksti ryte ir vakare –  mes patikrinam kibirus ir pernešam varliukus į kitą kelio pusę arba paleidžiam atokesnėse, patogesnėse jiems, nerštavietėse“, – sakė Žemaitijos nacionalinio parko vyr. specialistas Saulius Sidabras.

Šiemet varliagyvių migracija į nerštavietes prasidėjo kovo viduryje, tačiau gamtininkai laukia dar vieno jų protrūkio ir ragina vairuotojus būti atidesnius.

„Migraciniai koridoriai yra prie upių, prie ežerų. Raginame vairuotojus, važiuojančius netoli vandens telkinių, sumažinti greitį ir būti budresniais, tuomet pavyktų išsaugoti ir vieną kitą varliagyvį“, – kalbėjo Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis

Intensyviausia varliagyvių migracija, pasak gamtininkų, vyksta naktį.


Šiame straipsnyje: varlėsmigracijapavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Taip, tikrai taip dabar yra.Ir man važiuojant iš Mažeikių aną dieną pavyko išsaugoti,nesuvažinėti keletą šokliukų - tiesiog pamačiau ir staigiai stabtelėjau...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių