Quantcast

Per Šv. Baltramiejų atsisveikinama su gandrais

Šv. Baltramiejaus dieną yra laikoma laikoma ir gandrų išskridimo diena. Ta proga Rambyno regioninio parko direkcija rengia „Paskutinius gandro pavakarius“. Susirinkusieji aplankys Bitėnuose jau daug metų įsikūrusią baltųjų gandrų koloniją, leisis į pažintinę kelionę po Bitėnų apylinkes ir naujai įrengtą pažintinį taką „Rojaus kelias“.

Šiuo metu gandrų šalies laukuose, pasak gamtininko Selemono Paltanavičiaus, jau beveik nematyti – dauguma jų žiemoti į šiltus kraštus išskrido iki rugpjūčio vidurio. Į žiemavietes keliaujantys gandrai skrenda rytiniu keliu – pro Ukrainą pasiekia Bulgariją, kur kelias dienas ilsisi, po to per Turkiją – iki Sinajaus pusiasalio. Čia dar sykį apsistoja pailsėti. Afrikoje keliauja Nilo slėniu, kol pasiekia Viktorijos ežerus. Kai kurie čia jau lieka žiemoti, kiti skrenda toliau ir pasiekia net Pietų Afrikos Respubliką. Tokia kelionė trunka du tris mėnesius, paukščiai įveikia mažiausiai 8–10 tūkst. kilometrų.

Nors gandrams šiemetinis pavasaris, S. Paltanavičiaus žodžiais, nieko gero nežadėjo, bet perėjimas buvo sėkmingas, lizduose užaugo po du tris jauniklius. Pasak Aplinkos ministerijos, Lietuvos baltųjų gandrų populiacija yra gausi –priskaičiuojama, 2016 m. duomenimis, apie 20 tūkst. perinčių porų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,siandien DIENA pradejau NUO TO,kad...

...,siandien DIENA pradejau NUO TO,kad... portretas
kalendoriaus LAPELYJE perSKAICIAU,kad SIANDIENA yra SV.BALTRAMIEJUS ir GANDRU isSKRIDIMO DIENA...,labai megstu VERCIAMUS KALENDORIUS ir DIENA pradedu TIK NUO JU...visada nusiPERKU JU bent KELETA,siemet TIK VIENA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių