Quantcast

Šuniška katė, kuri vizgina uodegą, kai džiaugiasi

Kornvalio rekso veislės kates nuo kitų gentainių skiria banguotas kailis ir šuniški įpročiai. Jos yra prieraišios žmogui ir, priešingai nei dauguma kačių, vizgina uodegą, kai džiaugiasi. Be to, visai kaip šunys, jos gali išmokti įvairių triukų.

Kornvalio rekso veislės kates nuo kitų gentainių skiria banguotas kailis ir šuniški įpročiai. Jos yra prieraišios žmogui ir, priešingai nei dauguma kačių, vizgina uodegą, kai džiaugiasi. Be to, visai kaip šunys, jos gali išmokti įvairių triukų.

„Šios katės yra gana imlios triukams. Kadangi jos mėgsta, kad su jomis žaistų, galima išmokinti, kad atneštų žaisliuką“, – sako Kornvalio reksų veisėja Jolanta Vidutienė.

Jei pyksta, trūkčioja uodegos galiukas

J. Vidutienė augina ir veisia Kornvalio rekso veislės kates daugiau kaip 15 metų. Moteris sako, kad šios veislės katės iš tikrųjų kartais primena šunis.

„Konrvalio reksai yra šuniško charakterio. Jie yra labai draugiški, labai bendraujantys. Norint nubausti gyvūną, jam tiesiog reikia neskirti dėmesio. Tai yra didžiausia bausmė“, ­– teigia moteris.

Pasak jos, Kornvalio reiksai visur dalyvauja kartu su žmogumi: „Jei grįžti iš parduotuvės, yra pirkinių krepšys, tai būtinai jis bus apžiūrėtas. Jei lupi bulves, kiekviena lupena bus palydėta į kibirą. Jei kažką gamini, irgi pasižiūri. Jei žiūri televizorių, prieina ir žiūri kartu.“

Kornvalio reksų veisėjos teigimu, šios katės noriai pasitinka svečius, mėgsta susipažinti su naujais žmonėmis – apuosto juos ir ima glaustinėtis. „Bet, jei jaučia, kad žmogui nepatinka, jie nelįs“, – priduria J. Vidutienė.

Kornvalio reksai, priešingai nei dauguma kačių, vizgina uodegą, kai džiaugiasi.

„Jos vizgina uodegą, kai yra patenkintos. Jei pyksta, tik pats galiukas trūkčios. Bet šiaip tas prieraišumas, dalyvavimas, dėmesio norėjimas, prisirišimas prie šeimininko – tai yra šioms katėms būdinga“, – tvirtina Kornvalio reksų veisėja.

Žmonės klausia, ar kailis nesugarbanotas

Nors pirmieji neįprasto kailio kačiukai buvo užfiksuoti gimę ir Vokietijoje, vis dėlto Kornvalio reksų veislės pradžia – Jungtinėje Karalystėje. 1950 m. viename Kornvalio grafystės ūkyje gimė neįprasto, garbanoto kailio kačiukas, pavadintas Kalibunkeriu. Nuo jo ir prasideda Kornvalio reksų istorija. Garbanotos, ėriuko primenančiu kailiu katės buvo veisiamos su Birmos, Siamo ir britų trumpaplaukėmis katėmis.

„Standartas leidžia įvairiausias spalvas. Populiariausios yra vienspalvės katės. Pastebėjau, kad žmonės jomis domisi daugiausiai. Renkasi mėlynas kates, juodas. Dar yra skonio reikalas (vieni labai mėgsta, kiti labai nemėgsta) vadinamieji sireksai, Siamo katėms būdingas spalvas turinčios Kornvalio reksų kates. Bet tai nėra dažnas dalykas“, – pažymi J. Vidutienė.

Garbanėlės – štai kas labiausiai krinta į akis, pamačius tokias kates. Įvairių klausimų ir komentarų Kornvalio reksų veisėja sulaukia ir parodose.

„Pavyzdžiui, kad jos paruoštos, klausia, ar garbanavote, ar darėte kažką toms katėms, kad štai toks kailis. Tai kartais pajuokauju, kad iš vakaro degtukais pasukome“, – šypteli moteris.

J. Vidutienės teigimu, taisyklingas Kornvalio reksų kailis turėtų būti uždaromis bangomis, vientisas, be išplikusių vietų. „Gali būti kažkiek palei ausytes, palei galvą [išplikę], tiesiog ten, toje vietoje, ne visą laiką auga kailis“, – nurodo Kornvalio reksų veisėja.

Įdomu tai, kad, vos gimus kačiukui, jis būna garbanotas. Po to garbanos išsitiesina, lyg jų ir nebuvę. Galiausiai jos formuojasi individualiai, priklausomai nuo veislės linijų. Vieniems kailio bangos atsiranda anksčiau, kitiems – vėliau.

„Kornvalio reksai yra vidutinio sudėjimo, aukštomis kojomis, galva yra kiaušinio formos, ausytės didelės, aukštai pastatytos. Uodega ilga, siaurėjanti. Tai – grakštūs, gražūs katinai“, – sako J. Vidutienė.

Dėmesio reikalauja skirtingai

Kornvalio reksai labai mėgsta žaidimus, ypač – atnešti numestą žaisliuką. „Šios katės yra gana imlios triukams. Kadangi jos mėgsta, kad su jomis žaistų, galima išmokinti, kad atneštų žaisliuką. Bet dresuoti aš jų nedresuoju“, – teigia J. Vidutienė.

Anot jos, su šunimis Kornvalio reksai sutaria puikiai. Moteris sako turinti pavyzdžių, mat jos veistos katės dabar yra laikomos su Stafordšyro terjeru, vokiečių aviganiu, taip pat – su Jorkšyro terjeru.

„Nors su Jorkšyro terjerais yra galbūt šiek tiek sudėtingiau sutarti, nes ir vieni, ir kiti norėtų dominuoti. Bet katės yra katės, jos nori būti šeimininkės“, – pastebi Kornvalio reksų veisėja.

J. Vidutienė augina dvi kates. Jos, pasak moters, gerai sutaria ir gražiai žaidžia. Taip pat, Kornvalio reksų veisėjos teigimu, šios katės puikiai sutaria su vaikais.

„Nebent tai yra labai maži vaikai ir neišmokinti, kaip reikia elgtis su gyvūnais, – patikslina J. Vidutienė. – Tada būtų problema, nes, jei mažas vaikas bando imti gyvūną prieš jo valią, tai, jei gyvūnas dar visiškai mažas, jis įsibaimins, taps baikštus, ir tai nieko gero neatneš.“

Moteris įsitikinusi, kad nieko negalima daryti prieš katės valią. Jei ji norės ateiti, ateis. „Vaikai turėtų žinoti, kad katės gaudyti nereikėtų. Ją būtų galima prisivilioti: imi žaislą, žaidi, katė atbėga. Bet imti, tempti neverta, nes draugo neturėsi“, – tvirtina J. Vidutienė. 

Žmogaus dėmesio, kurį taip mėgsta, šios katės išsireikalauja skirtingais būdais. Pasak Kornvalio reksų veisėjos, vienos katės ateina, glaustosi, pačios prašo dėmesio, o kitos vis dėlto nori, kad ateitum ir jas pakviestum.

„Pavyzdys – mano katės. Reičel pati ateina, pati išsireikalauja, glaustosi ir pan. O Reva vis dėlto laukia, kol tu ją pakviesi. Tada jau jos savimeilė nenukenčia, kad niekas į ją nekreipia dėmesio“, – sako moteris.

Garsus balsas nebūdingas

Tokios katės, anot J. Vidutienės, nėra labai balsingos. Bet vis dėlto sutinkami ir pamiauksintys individai.

„Tai yra labai individualu. Tai priklauso nuo paties gyvūno. Vieni turi ryškesnius balsus ir mėgsta „pakalbėti“, kiti yra visiškai negirdimi. Bet šiaip veislei garsus balsas yra nebūdingas“, – teigia Kornvalio reksų veisėja.

Šios katės visiškai netinka tiems, kas nemėgsta dėmesio, nenori kad gyvūnas nuolat dalyvautų šeimininko veikloje.

„Tai vis dėlto yra šeimos narys ir dalyvis, – atkreipia dėmesį J. Vidutienė. – Jei jus erzina, kad kažkas jums prieš akis šmėžuos, tai jums šios katės netinka. Jos tinka aktyviems žmonėms, vienišiems žmonėms – idealu.“

Kornvalio reksų veisėjos nuomone, tokios katės puikiai tinka, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms, kurie neturi nuolat pas juos besilankančių artimųjų. 

„Iš tiesų dėmesio šie katinai suteikia daug. Tik problemėlė ta, kad tokie žmonės mėgsta šiuos gyvūnus peršerti, išlepinti. O nutukęs Kornvalio reksas yra labai negražu“, – mano moteris. 

Jei labai norisi tokios katės, bet mažai būnate namuose, J. Vidutienė siūlo išeitį – įsigykite bent dvi tokias kates.

„Jei jūs daug dirbate, nėra mažų vaikų, vis dėlto tam gyvūnui reikia turėti kompanijoną. Bet geriausia, kad taip būtų nuo pačių pradžių. Jei iš pat pradžių gyvūnas ilgą laiką auginamas vienas, jis nebūtinai noriai įsileis kitą gyvūną. Taigi, jei žinote, kad mažai būsite namuose, geriau įsigyti kelis“, – sako Kornvalio reksų veisėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai aišku

Tai aišku portretas
Žinoma kad ne tik šitie priraišūs. Mano rusų mėlynoji, kai nuspiriu nuo laiptų- vėl ateina ėdalo prašyt, priraiši juk.

mano nuomone

mano nuomone portretas
Ne tik šitie murkliai yra katašuniai, bet ir mano siamo katukas taip elgiasi. Jis irgi atbėga pasitikti ir net kamuoliuką kai numeti atneša.

as

as portretas
ir mes turim,tai nuostabus katinas,jam jau 11 metu ir is dideles meiles jam,jis prizadejo dar ilgai,ilgai gyventi......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių