Quantcast

Stumbrų šeima pranašauja 2021-ųjų sėkmę

  • Teksto dydis:

Kasmet artėjant Naujiesiems metams gyvūnų karalystės gyventojai pranašauja ateinančių metų sėkmę. Šiais metais garbė suteikta girių galiūnams, milžinams – stumbrams. Manoma, kad jie geriausiai pažįsta darbštų, atkaklų, visada judantį pirmyn, lengvai įveikiantį staigius posūkius, stiprų ir nepalenkiamą artėjančių metų simbolį – Jautį.

Kokie bus 2021 metai, stumbrai pranašauja iš jiems pateiktų vaišių. Stumbrų prižiūrėtojai paruošė du vaišių padėklus su kasdieniniu stumbrų pašaru – runkeliais, kopūstais, morkomis, obuoliais, moliūgais. Vienas padėklas simbolizuoja ramius, kitas – linksmus būsimus 2021 metus. Lietuvos zoologijos sode šiuo metu gyvena keturi stumbrai: šiais metais 10-ies metų sukaktį atšventęs patinas Popkornas, dvi patelės Dulina ir Durabella bei šiais metais gimęs jauniklis Kaukis. Išleidus stumbrus į lauko voljerą, visi keturi stumbrai nedvejodami skubėjo prie voljere jų laukiančios staigmenos. Tačiau atėjus tiesos akimirkai, stumbrų nuomonė pasidalino pusiau. Todėl kitais metais galima tikėtis linksmų, bet kartu ir ramių metų.

Stumbras – stambiausias dabartinis sausumos Europos ir Lietuvos laukinis žvėris, jaučių pošeimio dykaragis žinduolis. Stambus stumbro patinas gali sverti net iki vienos tonos! Stumbrų bandai vadovauja seniausia patelė. Priešistoriniais laikais stumbrų populiacija buvo išplitusi Lietuvos mišriuosiuose ir lapuočių miškuose. Dėl mėsos, odos ir ragų šie gyvūnai buvo neatsakingai medžiojami ir 1919 metų balandį Lenkijoje buvo nušautas paskutinis laisvėje gyvenęs lygumų stumbras. Bet zoologijos sodų ir privačių kolekcijų dėka, ši rūšis atkurta ir vėl gyvena laukinėje gamtoje.

Į Lietuvą veisimui stumbrai buvo atvežti 1969 metais, o pirmieji penki stumbrai į laisvę iš aptvarų buvo paleisti 1973 metais. Stumbrai Lietuvoje vėl gyvena jau daugiau kaip 40 metų. Šiai dienai Lietuvoje laisvai ganosi apie 200 stumbrų, juos galima rasti Vidurio Lietuvos miškuose, susiskirsčiusius į kelias kintančias bandas. Yra du stumbrų porūšiai: lyguminis ir kaukazinis.

Nuo 1956 m. Lietuvos zoologijos sode stumbrai laikomi kaip nuolatinė gyvūnų kolekcijos rūšis. Stumbrai yra įrašyti ne tik į Lietuvos respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, bet ir į Tarptautinę raudonąją knygą. Saugant šią rūšį stumbrams veisti sudaryta Europos retų ir nykstančių rūšių veisimo programa (EEP). Visai neseniai Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija (IUCN) paskelbė, jog pasikeitė europinių stumbrų (Bison bonasus) statusas gamtoje. Nuo šiol jie priskiriami nebe pažeidžiamų rūšių, o artėja grėsmė kategorijai.


Šiame straipsnyje: stumbraiNaujieji metai2021

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Siaubas..... Stumbras, Tauras, Kauno ir visos LDK simboliai pasirodo į Lietuvą atvežtas buvo tik 1969 metais.... Yra dar lietuvių turinčių piniginių resursų kovotį ir paduotį į teismą purvasklaida už žmeižta prieš Lietuva? Ar jau visi nuskurdinti ir sugerdentinti? Jei ne broliai ir seserys lietuviai neduokime šmeižti mūsų Tėvynės šitiems purvasklaidininkams....

Nu geras

Nu geras portretas
O tai Paksaitė kaukes pasidarė, kaip gyvi atrodo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių