Quantcast

Stelmužės ąžuolą parėmė keturios naujos atramos, netoli pastatytas informacinis stendas

  • Teksto dydis:

Stelmužės ąžuolą parėmė keturios naujos medinės atramos, netoliese pastatytas specialus informacinis stendas, trečiadienį pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

„Stelmužės ąžuolui įrengtos keturios naujos medinės atramos, atsargiai paremiant kamienines šakas, kurios dar yra gyvos ir lapuotos“, – rašoma pranešime.

Anot tarnybos, prieš rengiant šį projektą, buvo atsižvelgta į ekspertų nuomones.

„Šiuo metu ąžuolas dėmesingai prižiūrimas, siekiant kuo ilgiau išlaikyti jį žalią“, – sako tarnyba.

Šalia seniausio šalyje ąžuolo taip pat pastatytas originalus informacinis stendas, kuriame lankytojai galės susipažinti su jo istorija.

„Lankytojai gali užeiti į jį tarsi į Stelmužės ąžuolo vidų, tokiu būdu suvokiant galiūno dydį, ir pasiskaityti įdomios informacijos apie medžio senolio istoriją, supančią aplinką“, – teigiama pranešime.

Stelmužės ąžuolas – bene žinomiausias gamtos paminklas, vienas seniausių Europoje ir seniausias bei storiausias medis Lietuvoje, jo amžius gali siekti apie 1,5 tūkst. metų ir daugiau.

Gamtos galiūno apimtis 1,3 m aukštyje – daugiau kaip 9,5 metro, ties šaknimis – 13 metrų. Į viršų Stelmužės ąžuolas stiebiasi 19 metrų.

Šio ąžuolo genams išsaugoti iš jo gilių auginami ąžuoliukai įvairiose Lietuvos vietose, vienas Stelmužės ąžuolo „proanūkis“ auga ir prie Nacionalinio saugomų teritorijų lankytojų centro sostinės Antakalnio mikrorajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Kai mačiau ąžuolą vaikystėje, jaunystėje ir pernai, tai tikrai nebeliko iš jo nieko gero. Nei aukščio, nei laisvės jam augti, viskas paremta, surišta.

pasisaipymas

pasisaipymas portretas
is azuolo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių