Quantcast

Šri Lankoje į kilpas įkliuvo trys reti leopardai: dviejų iš jų laukė tragiška lemtis

  • Teksto dydis:

Šri Lankoje per mažiau nei savaitę į kilpas įkliuvo trys itin reti leopardai, iš kurių du, įskaitant vieną juodąjį, nugaišo, tad pasigirdo raginimų valdžiai griežčiau kovoti su spąstų naudojimu.

Per naujausią incidentą išpampusi leopardo gaišena antradienį buvo rasta anakardžių plantacijoje Neluvos miškų draustinio pakraštyje, maždaug 145 km į pietryčius nuo sostinės Kolombo. Gyvūną užsmaugė vielinė spąstų kilpa.

„Gali būti, kad spąstai buvo pastatyti indiniam zambarui, bet vietoje jo įkliuvo leopardas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos gamtosaugos pareigūnas.

Prieš savaitę spąstuose Nalatanio aukštumose buvo rastas dar gyvas retas juodasis leopardas, bet jis po dviejų dienų nugaišo.

Leopardas, kuris penktadienį spąstuose buvo rastas gyvas, buvo nuramintas vaistais ir paleistas atgal į laisvę. Jis buvo įkliuvęs Jatijantotoje – kitame aukštumų rajone.

Nors spąstų statymas nacionaliniuose parkuose ir draustiniuose yra įstatymo pažeidimas, kitur juos statyti leidžiama, ir ūkininkai dažnai saugo jais pasėlius arba gaudo šernus.

Šri Lankos gamtosaugininkas Jayantha Jayewardene (Džajanta Džajevardenė) sakė, kad ši leopardų gaudymo banga gali atspindėti kaimų gyventojų neviltį per karantiną praradus pajamas.

„Maždaug du mėnesius šie žmonės neturėjo jokio darbo, o neturėdami pinigų maistui stato kilpas šernams, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Susiduriame su didesne problema, ne vien laukinių gyvūnų klausimu.“

Manoma, kad Šri Lankoje laisvėje gyvena mažiau nei tūkstantis leopardų. Įstatymas numato įkalinimo iki penkerių metų bausmes už kenkimą šiems gyvūnams.

Šri Lankos laukinės gamtos apsaugos fondas paragino uždrausti bet kokį kilpų statymą ir bausti tokiu būdu gyvūnus gaudančius asmenis.

„Kilpos [žudo] nesirinkdamos, todėl gali pražudyti bet kurį gyvūną – tiek saugomą, tiek nesaugomą“, – vietos laikraščiui „Daily Mirror“ sakė fondo narė Anjali Watson (Andžali Votson).

Naujausi incidentai „aiškiai laikomi atsitiktinio leopardų nugalabijimo spąstais atveju, taigi, juos reiktų uždrausti“, sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuoj

Tuoj portretas
Tuoj leopardų nebeliks, kaip ir daugelio kitų gyvūnų rūšių. Pasaulio pabaiga artėja.

juk

juk portretas
ka negali pasaut migdomaisiais ?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių