Quantcast

Specialistai: šią žiemą drugiai nesiliovė skraidyti

  • Teksto dydis:

Ši žiema stebina daug kuo. Tačiau iš tikro besniegės ir šiltos žiemos įvykių bei reiškinių yra daug daugiau, nei galime įsivaizduoti. Vienas tokių – vabzdžių ir pačių jautriausių jų atstovų drugių skraidymas.

Net ir įprastą žiemą jos pradžioje dar galima pamatyti skraidančius žiemsprindžius, o žiemai baigiantis ant sniego matyti ropojančius drugių meškučių vikšrus. Tačiau šiemet drugių aktyvumo sezonas nesibaigia.

Gamtos tyrimų centro Entomologijos laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Povilas Ivinskis, Vilniaus apylinkėse tiriantis žiemos drugius,  primena: jų ekologija be galo įvairi. Vienas iš ekologijos bruožų –  žiemoti suaugėlio stadijoje, taigi išsiritus iš lėliukės rudenį, sulaukti pavasario. Tokių suaugėlio stadijoje žiemojančių drugių yra įvairiose grupėse.

Geriausiai žinomi tie drugiai, kurie pasirodo dar esant sniegui, per atšilimus. Tai citrinukai, spungės, šeiriai. Kitus drugius galime pamatyti tik apžiūrėdami  lauko lempas ar atlikdami tyrimus ir naudodami šviesines vabzdžių gaudykles.Viliojami šviesos, esant net ir nulinei temperatūrai, atskrenda vienas kitas plėšrusis vėlyvis, taškuotasis, ievinis vėlyviai, kelios rūšys ilgasparniukų.

Šios žiemos ypatybė, kad drugių skrenda palyginti daug, o iš jų vienas  dažniausių – šiaip jau retas ievinis vėlyvis.

Šilta žiema koreguoja ir pavasarį išsiritančių drugių pasirodymą. Sniegsprindis  įprastai randamas gerokai aptirpus sniegui, kovo mėnesį. Šiais metais pirmieji šie drugiai stebėti jau vasario pradžioje. Didžioji  dauguma drugių pasirodys, kai nusistovės pastovi teigiama temperatūra, sieksinti bent 10 laipsnių.

Šios palyginti šiltos žiemos padariniai gal ir apgaus vieną kitą vabzdį, bet tai nebus visuotinis reiškinys. Kad drugiai pradėtų masiškai ristis iš lėliukių, reikalinga aukšta bent kelių dienų temperatūra.


Šiame straipsnyje: Drugysdrugeliaižiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

pavasaris

pavasaris portretas
Kad šiemet nėra žiemos...įdomu ar bebus???Gėlės žydi,medeliai pumpurai( kai kurių) sprogsta,Aplinkoj pavasario požymiai :)

Matas

Matas portretas
Pas mane tvarte tvarkingai miega 4 drugiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių