Quantcast

Seišelių salų rifuose aptikta mokslui nežinomų augalų ir gyvūnų rūšių

  • Teksto dydis:

Britų jūrų biologai pasitelkė dviviečius povandeninius laivus, kad patyrinėtų gerokai gilesnius Seišelių salų rifus nei galima panerti su įprastu akvalangu.

Aldabra salos atolas – daugiau kaip 40 metų saugoma ir į UNESCO sąrašus įtraukta teritorija, bet jos spalvingus rifus mažai kas matė ar tyrinėjo didesniame nei 30 metrų gylyje, praneša LNK žinios.

Tokie povandeniniai laivai, kuriuos pasitelkė projekto komanda, gali panerti iki 450 metrų – ten, kur jau visiškai užgesta iš viršaus ateinanti šviesa. 

Būtent tokiuose giliavandeniuose rifuose aptikta daug mokslui visai nežinomų augalų ir gyvūnų.

„Tai buvo netikėta. Buvome nusiteikę pamatyti daug naujų rūšių, nes tai –  iki šiol netyrinėtos vietos. Jei žinote, kad čia nebuvo atlikta daug tyrimų, labai tikėtina, kad čia atrasite naujų rūšių“, – sakė „Nekton“ projekto atstovas Paris Stefanoudis.

 

 

Kaip skelbia LNK žinios, dabar visus atrastus pavyzdžius reikės suklasifikuoti ir patikrinti, ar tai – tikrai naujos rūšys, ar jau esamų gyvūnų ir povandeninių augalų atmainos.

„Tai – labai įdomios augalų ir gyvūnų bendruomenės. Tai – ne vien seklaus rifo gyvūnijos tąsa, bet visiškai atskiros bendruomenės, kurias mokslas vis labiau pripažįsta kaip atskiras gėlavandenes populiacijas. Jose yra rūšių, kurių mes net nežinome, ir jos visos svarbios tam, kad stabilizuotų rifo ekosistemą didesniuose gyliuose“, – teigė Nacionalinio okeanografijos centro atstovas Jorg Wiedenmann.

Seišelių salos Indijos vandenyne gamtosaugos prasme yra gana gerai saugomos. Deja, kitose šio tirštai apgyvendinto vandenyno teritorijose, ypač pakrantėse, padėtis nėra tokia gera ir tai verčia susirūpinti viso pasaulio gamtosaugininkus.

„Įsivaizduokime patį blogiausią scenarijų – išgaudome iš tvenkinio viską, kas ten yra, ir kitais metais ten jau nieko nebus net, jei paliksite vieną žuvį, ji nebeturės su kuo daugintis. Ir tai – scenarijai, kuriuos matome per visą pasaulį “ – kalbėjo „Nekton“ projekto atstovė Lusy Woodal.

Jūrų biologai skuba plėsti povandeninius tyrimus baimindamiesi, kad jie gali nespėti ir atrasti visų mums dar nežinomų povandeninių gyventojų, kol žmonija nespėjo jų išnaikinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių