Quantcast

Žvejo didžiavimąsi sugautu 90 kg šamu vadina įžūliu: šį atvejį tiria aplinkosaugininkai

Žiniasklaidoje pasirodžius naujienai apie pagautą rekordinio dydžio šamą, žvejų bendruomenėje kilo pasipiktinimas – žuvis, sako jie, sugauta neleistinu būdu, ir todėl džiaugtis laimikiu – įžūlu. Atvejo aplinkybes aiškinsi ir aplinkosaugininkai. Jei bus įrodyta šamą pagavusio žvejo kaltė, jam teks nemenkai paploninti piniginę.

Vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas į krantą ištemptas apie 90 kilogramų sveriantis šamas asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo Lietuvos sportinės žūklės čempionas Evaldas Bubulis. Vyras pasakojo, kad pastarąją medžiagą jam atsiuntė vienas klientas, gavęs ją iš atsitiktinai įvykį pamačiusio žmogaus. Žinomo vyro esą klausta, ar toks žuvies sugavimo būdas yra legalus.

„Kaip įsivaizduoju, galbūt žmonės vilkiavo ar kitokiu būdu žvejojo ir įsegė trišakį ar kažkokį kabliuką žuviai į uodegą, Remiantis Lietuvoje galiojančiais įstatymais, tai yra vadinama kabliavimu ir jei žuvis yra pagaunama ne per galvos sritį, ji privalo būti paleista, negalima net fotografuotis. Nesvarbu, gyva ji ar ne, jos imti negalima“, – aiškino E. Bubulis.

Lietuvos sportinės žūklės čempionas piktinosi, kad toks elgesys, kai sugaunama didžiulė žuvis ir tuo džiaugiamasi bei parsinešama namo parodyti, yra sovietinio mąstymo palikimas.

„Jau kurį laiką Lietuva yra kilstelėjusi savo žvejybinę kultūrą į daug aukštesnį lygmenį, o įstatymai, kurie dabar yra aplinkosaugoje, visiškai neatitinka šito laikmečio. Mes bandome iškovoti, kad sužvejotų žuvų dydžiai turėtų limitus“, – atviravo pašnekovas.

Šitai žuviai, tikrai nesumeluosiu, yra apie 100 metų. Tokią žuvį paimti ir suvalgyti lyg niekur nieko… Nėra lengva ją tokią užauginti.

Pasak jo, pastarasis limitų nustatymas užkirstų kelią tokiems atvejams, kai sugaunama milžiniška žuvis kaip šis šamas Sartų ežere. „Šitai žuviai, tikrai nesumeluosiu, yra apie 100 metų. Tokią žuvį paimti ir suvalgyti lyg niekur nieko… Nėra lengva ją tokią užauginti“, – piktinosi E. Bubulis.

Portalo žurnalistams susisiekus su Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininke Mante Ramanauskiene, ši patvirtino – įvykis jiems žinomas. Pranešimo apie galimai neleistinai sužvejotą šamą sulaukta gegužės 17 dieną. Jos teigimu, taip pasielgęs asmuo – nustatytas. Tačiau aplinkosaugininkai aiškinasi aplinkybes.

Jei paaiškės, kad minėtas asmuo kaltas, jam teks atlyginti žalą gamtai už neteisėtai pagautą žuvį – apie 480 eurų bei tektų atsakomybė už draudžiamą žvejybos būdą. Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad tokia veika užtraukia baudą nuo vieno 120 iki 300 eurų.

„Viskas priklausys nuo išsiaiškintų aplinkybių“, – tarstelėjo M. Ramanauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Nu kam reikejo suvalgyt pasifotkink ir paleisk negi mes lietuviai tokie biedni alkani ryjam kas juda.man nesmagukad suvalge kazkaip nezmoniska tiek metu augo o cia surijo kaip kokie isbadejeliai fui

Anonimas

Anonimas portretas
Prie ko čia sovietinis mąstymas, jei žuvis sugauta liandzbergmečiu ? Jau 30 metų kaip liandzbergmetis, ar nežinojot ? Tikras bubulis...

Nuomone

Nuomone portretas
Gyvena lyg ir padoriai,bet kam reikejo ta vargsa sama suryti,cia jau misle.Reikejo paleisti,ne bomzas yra.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių