Quantcast

Princas Williamas ir garsus gamtininkas pristato naują gamtos apsaugos premiją

Didžiosios Britanijos princas Williamas (Viljamas) ir garsus britų gamtininkas Davidas Attenborough (Deividas Atenborou) suvienijo jėgas steigdami naują premiją už nuopelnus aplinkosaugai, kuri, kaip jie tikisi, paskatins „permainų dešimtmetį“.

Ketvirtadienį pristatyta premija „Earthshot“ siekiama „paskatinti permainas ir padėti atgaivinti mūsų planetą per kitus 10 metų“.

Per šį laikotarpį kasmet numatoma skirti po penkias 1 mln. svarų (1,1 mln. eurų) premijas ir iki 2030 metų sulaukti mažiausiai 50 sprendinių didžiausioms pasaulio aplinkosaugoms problemoms įveikti.

Pirmos penkios premijos „Earthshots“ numatytos už gamtos, vandenynų apsaugą ir atkūrimą, švaraus oro išsaugojimą, pasaulio be atliekų kūrimą ir klimato pokyčių stabdymą.

„Jaučiau, kad yra daug žmonių, norinčių padaryti daug gerų dalykų aplinkosaugai, tačiau jiems reikia šiokio tokio katalizatoriaus, trupučio vilties, trupučio pozityvumo, kad mes iš tiesų galime pataisyti tai, apie ką kalbama“, – visuomeninio transliuotojo BBC radijui sakė princas.

„Earthshot“ premijos įkūrėjai siekia pasinaudoti šiuo optimizmu ir būtinybe rasti sprendinius kai kurioms didžiausioms aplinkos apsaugos problemoms“, – kalbėjo jis.

Pirmieji kandidatai, pretenduojantys į šią premiją, bus paskelbti lapkričio 1 dieną. Kasmet premijų teikimo ceremonija vyks vis kitame mieste. Pirmoji numatyta 2021 metų rudenį Londone.

Premiją finansuos projekto steigėjų aljansas. Šiai grupei priklauso filantropinės organizacijos, remiamos tokių milijardierių kaip vienas „Microsoft“ įkūrėjų Paulas Allenas (Polas Alenas), internetinės prekybos grupės „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma (Džekas Ma) ar Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas).

Pasak D. Attenborough, laikas šiuo etapu yra gyvybiškai svarbus.

„Staiga atsiranda realus lūžio momento pavojus, kad pradės tirpti Arkties ledynai, kurie jau tirpsta,  – sakė jis britų visuomeniniam transliuotojui. – Žmonės mato, kad tai vyksta, ir tai yra labai skubus reikalas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių