Quantcast

Prasideda pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) trečiadienį Lietuvoje pradeda pavasarinę laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės.

Tam bus naudojami orlaiviai.

Planuojama, kad pirmieji orlaiviai su vakcina laukiniams gyvūnams imunizuoti nuo pasiutligės pakils iš Molėtų aerodromo.

Iš viso bus išmėtyta 505 tūkst. jaukų su šia vakcina 20,4 tūkst. kvadratinių kilometrų apimančioje buferinėje zonoje – pasienio teritorijose, besiribojančiose su Lenkija ir Baltarusija.

Priklausomai nuo oro sąlygų, šį vakcinavimo nuo pasiutligės etapą planuojama baigti birželio mėnesį.

Anot VMVT, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikti tyrimai patvirtino, kad jaukai su vakcina atitinka saugumo standartus – pavojaus nei žmonių, nei gyvūnų sveikatai nekelia, tačiau gyventojai, radę jauką, specialistų raginami jo neliesti, nerinkti, nes viduje yra aštri membrana su vakcina, į kurią per neatsargumą galima susižeisti.

Radus jaukų prie gyvenamųjų namų, būtina apie tai pranešti regioniniams VMVT padaliniams – specialistai atvyks juos surinkti.

Pastebėjus, kad jauką netyčia rado ir suėdė augintinis, rekomenduojama keletą dienų stebėti jo sveikatą, pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Naminiams gyvūnams šie jaukai nepavojingi, tačiau galimos komplikacijos jų perdozavus.

VMVT laukinių gyvūnų vakcinaciją Lietuvoje vykdo nuo 2006 metų, todėl pasiutligės atvejų Lietuvoje beveik nebepasitaiko. Tačiau Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje pasiutligė paplitusi ir tarp naminių gyvūnų, ir laukinėje faunoje, todėl rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų atkeliaus iš kaimyninių valstybių, išlieka nemaža.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių