Quantcast

Pilkoji papūga – draugas visam gyvenimui

  • Teksto dydis:

Nors pilkosios papūgos (dar vadinamos Žako) negali pasipuikuoti ryškiaspalvėmis plunksnomis, kaunietis Valdas Rakauskas nesigaili pasirinkęs šios papūgų rūšies augintinį. Grožį atperka Miko – taip pavadino prieš penkerius metus įsigytą patinėlį – charakterio savybės.

Ryškiauodegės pleputės

"Prijaukintas papūgos patinėlis – geriausias augintinis. Jis noriau bendrauja, geriau pamėgdžioja kalbą, kelia mažiau rūpesčių dėl sveikatos", – V.Rakauskas vardija priežastis, paskatinusias rinktis patinėlį.

Pilkosios papūgos – nedidelės, maksimaliai užauga iki 33 cm. Ir patinų, ir patelių plunksnos – šviesiai pilkos spalvos, o uodega – ryškiai raudonos.

"Pilkosios papūgos – labai protingi ir labai plepūs paukščiai, – įvardija šios rūšies sparnuočių išskirtinumą. – Jos gali ne tik atkartoti žmogaus tariamus žodžius, bet ir pamėgdžioti intonaciją."

Miko šeimininkas pasakoja, kad mokant papūgą mėgdžioti, reikia labai daug kantrybės. Žodžius reikia tarti aiškiai skiemenuojant, kirčiuojant, o ir intonacija labai svarbi.

Tiesa, klaidų geriau nedaryti. "Įsidėmėto žodžio iš papūgos atminties neištrinsi, todėl jei jau išsprūdo koks nederamas žodis, papūga jį pasigaus, – sako V.Rakauskas, kuriam ne kartą teko raudonuoti dėl Miko žodyno. – Deja, kartais jis nusikeikia. Kartą vienas į svečius užėjęs draugas pasakodamas pavartojo žodį "debilas", Mikas labai pamėgo šį žodį... "

Augintinis visada pralinksmina pažerdamas tiradą išmoktų žodžių, sukeisdamas vietomis jų skiemenis, pamėgdžiodamas girdimus garsus – šuns lojimą, automobilių signalizaciją, buities prietaisų burzgimą.

Įsidėmėto žodžio iš papūgos atminties neištrinsi, todėl jei jau išsprūdo koks nederamas žodis, papūga jį pasigaus.

"Papūgas galima išmokyti įvairių frazių, bet tai nereiškia, kad jos suvokia, ką sakančios. Jos tiesiog mėgdžioja", – sugriauna gajų mitą apie papūgas pašnekovas.

Pilkosioms papūgoms komunikacija yra tokia pats svarbi kaip ir maistas ar vanduo. "Patekusios į naują aplinką, papūgos tiesiog taip užpildo bendravimo, kokį turėtų natūralioje aplinkoje, stoką. Gamtoje šios papūgos gyvena dideliais būriais, – paaiškina V.Rakauskas ir pabrėžia: – O jų gebėjimas mėgdžioti žmonių kalbą labai priklauso nuo namų atmosferos ir saugumo jausmo."

Nepatinka vienatvė

Mikas įprastai būna gerai nusiteikęs, tačiau bloga nuotaika ir jį ištinka. Tada, kaip ir žmogus, jis nelinkęs bendrauti.

"Šių papūgų pasitikėjimą reikia įgyti. Gali praeiti metai ir daugiau, kol pilkosios papūgos prijunka prie naujųjų namų ir pradeda kalbėti. Tad šį paukštį gali rinktis tik kantrūs žmonės. O jei jau pasirinko, gali būti tikri: jis taps tikru šeimos nariu ir draugu", – pasakoja Miko šeimininkas.

Jei jau prisirišo, šis paukštis mokės nudžiuginti. V.Rakauskas tikina, kad Mikas net apglėbia galvą savo sparnais, o paprašytas pasibučiuoti prie lūpų glaudžia snapą. Tiesa, supykęs gali labai skaudžiai įgnybti.

Beje, jam nepatinka vienatvė. Mikas tarsi jaučia, kad šeimininkas kelioms dienoms turi išvykti. Tada, atnešus lesalo, geriau jam ilgai nesipainioti – tuoj įžnybs. O sugrįžus reikia pasigerinti: leisti paskraidyti po butą, palaipioti po specialiai jam pastatytą medžio kamieną. Tada teks susitaikyti su netvarka ir nuostoliais. Mat papūga tyrinėja aplinką snapu, ji gali išknibinėti baldus, paveikslus, laidus, todėl ilgam iš narvo jos išleisti negalima.

Visavertė mityba

Prieš įsigyjant pilkąją papūgą reikia gerai pasverti ne tik savo gebėjimą ilgalaikiam įsipareigojimui (Žako papūgos nelaisvėje gali išgyventi iki 80 metų), bet ir įvertinti savo finansinius pajėgumus.

"Jau pats paukštis nepigiai kainuoja. Aš mokėjau 600 eurų, tačiau dabar be mažiausiai 800 eurų vargu ar pavytų gauti", – nekuria iliuzijų V.Rakauskas.

O kur dar narvas, nes mažo šiam paukščiui tikrai nepakaks. "Norėdami šiam paukščiui sudaryti kuo geresnes gyvenimo sąlygas, turime nupirkti jam kiek įmanoma didesnį narvą", – ragina pašnekovas.

Norėdami šiam paukščiui sudaryti kuo geresnes gyvenimo sąlygas, turime nupirkti jam kiek įmanoma didesnį narvą.

Nemažai dėmesio ir finansų pareikalaus šio paukščio mityba. "Mikas lesa ir virtą kiaušinį, ir sūrį, ir varškę, tačiau pagrindinis jo maistas – specialiai didžiosioms papūgoms subalansuotas lesalas. Patiems tokį paruošti būtų sunku, užimtų daug laiko", – sako V.Rakauskas.

Jame reikiamas kiekis vaisių ir daržovių, suteikiančių papūgai reikalingų medžiagų, įvairiausių sėklų ir grūdų. "Žako papūgai galima duoti vaisių ir daržovių, tačiau darykite tai pamažu, kad priprastų skrandis", – pataria papūgos augintojas.

Papūgą galima palepinti ir gardėsiu – pagerintu lesalo mišinys, sulipintu iš medaus ir kitų medžiagų. Kaip ir žmogui, papūgai gali stigti vitaminų, todėl norint, kad augintinis gerai jaustųsi, būtų sveikų kaulų ir gražių plunksnų, teks pirkti ir vitaminų bei papildų.

Mokome kalbėti

• Pradėkite mokyti nuo paprastų žodžių: "labas", "labanaktis", "ate", "ateik" ir pan.

• Paukščiui reikia kartoti tuos pačius žodžius aiškiai, ramiai, džiaugsmingai. Labai svarbu kalbėti švelniu balsu, kad paukštis priprastų prie jūsų balso tembro ir nebūtų baikštus.

• Nieko blogo, jei paukštis nekartos jūsų mokomų žodžių ilgą laiką – anksčiau ar vėliau ištars pirmąjį žodį, o tada jau pradės kartoti visus girdėtus žodžius ir frazes.

• Per daug neraginkite ir neverskite šio paukščio kalbėti – tai gali sukelti priešingą reakciją.

• Jokiu būdu nesielkite su šiuo paukščiu grubiai. Grubiam žmogaus elgesiui Žako papūgos yra ypač jautrios.


Namų fotosesija

Pasidalykite savo džiaugsmu

Mūsų augintiniai – ištikimiausi, niekada neišduosiantys draugai, pripildantys namus džiugesio ir padovanojantys mums gerų emocijų. Ir nesvarbu, kas po jūsų namų stogu yra tas pozityvumo užtaisas – šuo, katė, žiurkėnas ar papūgėlė, pasidalykite savo džiaugsmu. Nuotraukas su jūsų augintinio pristatymu siųskite e.paštu: namai@kaunodiena.lt. Smagiais vaizdais pakelsime nuotaiką karantino įkaitams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ypatingas augintinis

Ypatingas augintinis portretas
Nuostabus paukštis, kas augina, žino.Žodžiu nenupasakojama, kiek daug meilės ir gėrio suteikia žakučiai.Rūpintis reikia bet kuriuo gyvūnu,už kurį tampame atsakingi,taigi,ne gyvenimo trukmėje esmė.Šių žavuolių ilgaamžiškumas tiesiog patvirtina jų iškirtinumą ir intelektinius gebėjimus.Ne veltui laikomas draugu visam gyvenimui.

Pirma nusipirk tada komentuok!!!

Pirma nusipirk tada komentuok!!! portretas
Tikrai, bent jau mano, žako papūga nešika visur, o tik savo vietoje, šiukšlių aplink narvą nėra, šonai narvo turi apsaugėles nuo šiukšlių!

Pa.

Pa. portretas
Ir žmogus tarnaus papūgai iki savo arba jos mirties.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių