Quantcast

Pamario gandrai jau pasiekė Afriką

Šiais metais rudeninė gandrų migracija prasidėjo rekordiškai anksti. Pirmasis specialiu siųstuvu pažymėtas gandras gimtąsias pievas paliko dar rugpjūčio pradžioje. Šiuo metu aštuoni gandrai jau yra pusiaukelėje į žiemavietes.

Pakėlė sparnus

"Vienas jų jau net Afrikoje sėdi. Šiais metais papildomai uždėjome siųstuvus dar trims gandrams, tad iš viso turime aštuonis tokius sparnuočius, kurių maršrutus galime sekti. Vieno gandro siųstuvas pernai dingo. Veikiausiai paukštis žuvo Afrikoje. Šią vasarą sužieduotas ir paženklintas vienas gandrų pirmasis išskrido į šiltuosius kraštus. Jis pirmas vaikus užaugino. Matyt, nusprendė, kad užteks, jam reikia pailsėti. Vaikai užauginti, nėra ką veikti", – juokavo Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Šiuo metu šis gandras yra ties Sudano siena ir netrukus pasieks žiemavietę.

Pirmieji skrenda vienišiai

Ornitologai tikina, jog paukščių migracijai orų pasikeitimai mažai daro įtakos.

"Nebent tai susiję su pačia kelione, jei blogi orai, jie palaukia. Bet šiaip jie skrenda tada, kada jiems reikia. Viskas priklauso nuo vaikų, jei juos anksčiau pradeda perėti ir užaugina, patys nusprendžia, kada jiems skristi", – pasakojo ornitologas.

Trys žymėti gandrai šiuo metu jau yra pasiekę Turkiją, trys yra Egipte, vienas pasiekė Sudano sieną, vienas šiuo metu yra Rumunijoje.

"Tolimieji migrantai turi savus laikrodžius. Rugpjūčio pradžioje dažnai gandrai jau pakelia sparnus. Kol kas tikslių atsakymų, kaip susidaro paukščių būriai, nėra. Dažnai patinas ir patelė skrenda atskirai. Nors keliauti būriu yra saugiau. Gali būti, kad neperėję paukščiai anksčiau sudaro būrius ir išskrenda", – pasakojo V.Eigirdas.

Ieško atsakymų

Gamtininkai, žymėdami paukščius, tikisi, kad pavyks išsamiau ištyrinėti paukščių gyvenimą.

"Įdomu, kur jie sustoja. Gandrai per dieną nuskrenda kelis šimtus kilometrų. Apsistojimo vietose jie maitinasi, todėl įdomu, kokios tai yra vietos. Galbūt verta tokias vietoves paskelbti saugomomis, jei aiškėtų, kad jose paukščiai nuolat stoja poilsiui?" – svarstė V.Eigirdas.

Šiuo metu ornitologai Kintų tvenkiniuose mėgina sužieduoti ir siųstuvais paženklinti baltuosius garnius.

"Trečia diena nepagauname nė vieno paukščio. Garnių populiacija smarkiai išaugo, ji tampa rimta problema žuvininkystės ūkiams. Tačiau baltieji garniai – protingi paukščiai, ne taip paprasta juos pagauti. Garniai – budrūs ir įtarūs. Gandrai gyvena prie žmonių, tinklų ir tvorų jie nebijo, todėl lengviau juos pagauti", – tikino ornitologas.


Šiame straipsnyje: gandrasgandraiAfrika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saunuoliai.

Saunuoliai. portretas
Miela skaityti,kad jau zinote kur tie musu gandreliai nuskryde.Liudna,kai jie palieka savo Tevyne Lietuva. Bet lauksim ju sugryztanciu.Sekmes jums darbuose,ornitologai !!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių