Quantcast

Norite egzotinio gyvūno? Teks atlikti namų darbus

  • Teksto dydis:

Svajojate apie augintinį, bet įprasti keturkojai nedomina, namuose norisi egzotikos – gyvatės, driežo, voro, vėžlio ar reto roplio. Vis dėlto prieš įsigyjant tokį gyvūną būtini namų darbai. Pasak veterinarijos gydytojos Ingridos Aleksejevos, svarbu nepamiršti, kad didelė dalis egzotinių gyvūnų yra prisitaikę gyventi laukinėje gamtoje.

Reikia viskuo pasidomėti

Lietuviai dažniausiai renkasi paprastesnius egzotinius gyvūnus, tačiau yra ir tokių, kurie namuose augina ir vorus, gyvates, retus roplius ar vėžlius. Vis dėlto, kaip paaiškina veterinarė, dažniausiai tokius gyvūnus renkasi tie, kurie patys gerai nusimano apie tokių augintinių priežiūrą, geba sukurti palankias gyvenimo sąlygas.

„Jūrų kiaulytės, triušiai, žiurkėnai, degu, žiurkės, šinšilos, vandens ir sausumos vėžliai, papūgos – populiariausi egzotiniai augintiniai Lietuvoje“, – teigia specialistė.

Pasak jos, graužikai Lietuvoje jaučiasi gerai, jiems nesudėtinga sukurti palankias gyvenimo sąlygas. Kita vertus, ropliams ir paukščiams mūsų šalyje sąlygos ne itin palankios. „Ilga žiema, mažai saulės šviesos – to labiausiai trūksta Lietuvoje egzotiniams gyvūnams. Tokių gyvūnų augintojams tenka pasirūpinti specialia įranga, kuri padeda sukurti tinkamą apšvietimą, sureguliuoja temperatūrą. Vis dėlto, nepaisant visų pastangų, dirbtinės sąlygos nepranoks natūralių“, – pasakoja I. Aleksejeva.

pexels.com nuotr.

Svarstant apie egzotinį augintinį, visų pirma, reikėtų gerai pasidomėti. Kaip pabrėžia specialistė, svarbu išsiaiškinti gyvūno gyvenimo trukmę, nes yra tokių gyvūnų, kurie gyvena ilgiau nei žmogus, taip pat svarbu išsiaiškinti gyvūno elgesio normas, laikymo sąlygas, pasidomėti jo mityba.

„Labai svarbu pasidomėti ir gyvūno pašaru. Jei augintinis yra vabzdžiaėdis, reikėtų pagalvoti, kur ieškosite gyvų vabzdžių. Svarbu pagalvoti, ar jausitės patogiai, jei rankomis teks imti tarakonus ar peles, nes, pavyzdžiui, gyvatė minta tik gyvu maistu.

Laikant egzotinį augintinį, taisyklės keičiasi, neužtenka paberti sauso maisto. Kita vertus, svarbu paminėti, kad maistas turi būti įvairus, nes vienodas maistas sukelia tam tikrų maisto medžiagų stygių, o kitų medžiagų perteklių. Tokiu atveju organizmas išsibalansuoja ir neveikia, kaip turėtų“, – teigia veterinarijos gydytoja.

Daug papildomų rūpesčių

Kitas labai svarbus aspektas – pasidomėti augintinio gyvenimo sąlygomis. Vien egzotinių roplių yra daugybė skirtingų rūšių, tad gyvenimo sąlygos turi būti pritaikytos pagal konkrečią rūšį. Paprastai tik labiau patyrę augintojai investuoja į retus egzotinius gyvūnus, nes tiek patį gyvūną sudėtinga įsigyti, tiek ir tinkamą įrangą, dažnai reikalingos ir nemažos investicijos.

Kalbant apie gyvenimo sąlygas, kaip paaiškina specialistė, reikėtų įsivertinti, ar išvis įmanoma jas suteikti. Pavyzdžiui, iguanai reikia daug drėgmės, tad bute įrengti palankias sąlygas bus sudėtinga, nes, pasiekus reikiamą drėgmės lygį, tikriausiai įsiveis pelėsis.

pexels.com nuotr.

„Didžiajai daliai tokių gyvūnų reikalingos ultravioletinės lempos, taip pat šildomieji kilimėliai arba kitokie šildymo įrenginiai, tinkamo dydžio terariumas“, – sako I. Aleksejeva.

Jūrų kiaulytės, triušiai, žiurkėnai, degu, žiurkės, šinšilos, vandens ir sausumos vėžliai, papūgos – populiariausi egzotiniai augintiniai Lietuvoje.

Anot jos, pasiruošti reikėtų dar prieš priimant naują augintinį, jau parsigabenus gyvūną, jam turi būti paruošta tinkama aplinka, maistas.

„Jei nusprendėte auginti egzotinį vėžlį, reikėtų nusiteikti, kad bus daug papildomų rūpesčių. Vandens vėžliams vanduo visada turi būti šviežias, jį reikia nuolat keisti arba investuoti į brangų vandens filtrą. Šie gyvūnai negeba reguliuoti kūno temperatūros, todėl turi būti įrengta vieta, kur išliptų pasišildyti, dėl to augintinio šeimininkai turi pasirūpinti šilta ir šalta zona“, – dalijasi įžvalgomis veterinarijos gydytoja.

Tinka ne visiems

Egzotiniai gyvūnai labiausiai tinka sėsliems, dažnai laiką leidžiantiems namuose žmonėms. Veterinarijos gydytoja sako, kad mėgstantys aktyvų gyvenimo būdą dažniau renkasi auginti šunį, o tie, kurie gyvena pasyviau, gali pagalvoti ir apie egzotinį gyvūną.

I. Aleksejeva pabrėžia, kad prieš svarstant apie tokį gyvūną reikėtų paklausti savęs, kas juo rūpinsis, jei išvyksite atostogauti. Anot jos, augintojai turėtų mėgautis ne tik pačiu gyvūnu, bet ir jo priežiūra.

„Tikrai yra tokių žmonių, kuriems egzotinio augintinio priežiūra yra tarsi meditacija, jie mėgaujasi techninių problemų sprendimu, interjero kūrimu, skiria tam daug laiko. Labai džiaugiasi ir pačiu augintiniu“, – pasakoja egzotinių gyvūnų specialistė.

pexels.com nuotr.

Veterinarijos gydytojas, dirbantis su egzotiniais gyvūnais, pataria auginimo ar sveikatos priežiūros klausimais. „Labai smagu, kad į kliniką atvyksta žmonių, kurie dar tik ruošiasi įsigyti gyvūną. Dažnai jie yra nemažai domėjęsi ir savarankiškai, bet atvyksta pasikonsultuoti ir su profesionalais. Tokie atsakingi būsimieji augintojai išvengia daugybės naujokų klaidų. Jų gyvūnai, kaip ir kiekviena gyva būtybė, gali sirgti, bet jie daug anksčiau pastebės ligą, tikimybė gyvūną išgelbėti padidės. Be to, išankstinė konsultacija gali padėti sutaupyti renkantis tinkamą įrangą, pašarą, narvą“, – pasakoja I. Aleksejeva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Panelės is Tuščių Narvų, ko nekovojat prieš tų gyvvūnėlių kankinimą ? Ai, niekas jums nemoka .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių