- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors Lietuvoje palengva įsitvirtina šiltesni orai ir bunda gamta, meto, kada daržuose sudygs pirmosios gėrybės, dar teks palaukti.
Vis dėlto praturtinti organizmą sveikatai naudingais vitaminais ir kitomis vertingosiomis medžiagomis lengva dar pirmojo šviežio derliaus belaukiant, pavyzdžiui, skanaujant daigintas sėklas ar jų želmenis. Ūkininkai ir prekybininkai teigia, kad būtent šiuo metų laiku daugiausia nuperkama daigintų sėklų.
Neišsemiamas sveikatos šaltinis
Pasak jau daugelį metų „Maximai“ įvairias grūdinių kultūrų ir kitas daigintas sėklas tiekiančio ūkininko Juliaus Grajausko, daiginimui tinkamų sėklų spektras yra labai platus, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.
„Kad skirtingose sėklose itin daug žmogaus organizmui naudingųjų maistinių medžiagų – vitaminų, fermentų, mikroelementų, jokia naujiena. Tačiau faktą, kad sėklas daiginant šių medžiagų kiekis išauga net kelis kartus, žino nedaugelis. Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, 10 kartų daugiau vitamino B6, net iki keturių kartų daugiau kitų B grupės vitaminų, dusyk daugiau baltymų“, – sako J. Grajauskas.
Ūkininko J. Grajausko teigimu, daigintose sėklose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, taip pat daigintos sėklos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis. Reguliariai valgomi daigai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies ir smegenų veiklą bei virškinimą, stabdo mažakraujystės vystymąsi.
„Kasdieniam vartojimui puikiai tinka daigintos ridikėlių, lęšių, porų, linų, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos, taip pat kai kurių pašarinių augalų sėklos. Netinka pomidorų, pelėžirnės sėklos, mat jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. Skirtingų sėklų daigai pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis, todėl ir patiekalus jais verčiau gardinti skirtingai, pagal skonį“, – sako J. Grajauskas.
Parduotuvėje – platus asortimentas
„Šiuo metu savo pirkėjams galime pasiūlyti net 12 skirtingų rūšių daigintų sėklų ir želmenų, tai – lęšiai, saulėgrąžų branduoliai, grikiai, avižos, garstyčių daigai, daiginti kviečiai ir jų želmenys, lauko pupos, liucernos, pupelės, rugiai, daigintos saulėgrąžos. Tad ir sveikos gyvensenos puoselėtojams, ir žaliavalgiams parduotuvėse yra išties platus daigintų sėklų pasirinkimas, o pirkėjai noriai renkasi šiuos vitaminų šaltinius“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Vien pernai, palyginus su 2016-aisiais, daigintų sėklų ir želmenų parduotuvėse parduota net ketvirtadaliu daugiau. „Daugiausia daigintų sėklų ir želmenų yra parduodama būtent šiuo laikotarpiu – ankstyvą pavasarį – iki pasirodant daržuose pirmajam šviežiam derliui ir įvairiems žalumynams. Vasarą ir rudenį daigintų sėklų populiarumas būna šiek tiek mažesnis, tačiau papildyti savo maisto racioną daigintomis sėklomis, kurios itin praturtintos maistingomis medžiagomis, galima ištisus metus“, – pažymėjo V. Drulienė.
Pasak V. Drulienės, didžiausio pirkėjų populiarumo sulaukia kviečių želmenys, taip pat itin paklausūs lauko pupų daigai bei daiginti žalieji grikiai.
Kaip teigia ūkininkas J. Grajauskas, augantis susidomėjimas daigintomis sėklomis išaugino ir jų pasiūlą. „Iš pradžių daiginome tik kviečius ir rugius, tačiau atsiradęs žmonių susidomėjimas sėklomis ir užmegztas ilgalaikis bendradarbiavimas su prekybos tinklu, skatino plėstis ir šiandien daiginimo ūkyje yra net 9 rūšių sėklos. Be tradicinių grūdinių kultūrų daiginame lęšius, saulėgrąžas, liucernas, grikius ir lauko pupas, belukštes avižas,“ – sako J. Grajauskas.
Pasak ūkininko, grūdinės kultūros bei sėklos yra daiginamos ir į parduotuves tiekiamos ištisus metus, tad ir daigintomis sėklomis, kaip natūraliu vitaminų ir mineralų šaltiniu, organizmą galima stiprinti ir ankstyvą pavasarį, ir žiemą, kai nėra šviežio derliaus.
Tinka gardinti ir sumuštinius, ir įvairius troškinius
Daigintas sėklas, pasak ūkininko J. Grajausko, valgyti sveika kasdien, o jomis gardinti tinka beveik visus patiekalus – tereikia individualiai pagal skonį pasirinkti, kokie daigai su kuo valgyti skaniausi.
„Daigintomis sėklomis puikiai tinka gardinti salotas ar sumuštinį, jos visad paskanins daržovių patiekalus ar troškinius. Vis dėlto, jei ruošiamas karštas patiekalas, svarbu atminti, kad daigintas sėklas reiktų suberti gaminimo proceso pabaigoje, idealu – paskutinę minutę, idant jos išsaugotų savo gerąsias savybes“, – pataria J. Grajauskas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
NASA specialisto pagalbos šauksmas: žmonės, tai labai blogai1
„Mes nemeluojame. Mes neperdedame. Žmonės, tai labai blogai“, – vaizdo įraše bene per ašaras sakė vienas iš NASA mokslininkų. ...
-
Dargana nerimą kelia sodininkams ir ūkininkams: kaip apsaugoti augalus nuo šalčių?1
Daug šalies regionų pirmadienį prabudo su sniegu ar bent šlapdribos likučiais. Dalis Šiaurės Lietuvos išvydo ir penkių centimetrų storio sniegą kiemuose. O Vakarų Lietuvoje nuo kritulių gausos užtvindyti ir uždaryti trij...
-
Įsigalioja draudimas Nemuno deltos regioniniame parke žvejoti karšius
Nuo balandžio 22 iki gegužės 20 dienos Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose įsigalioja draudimas žvejoti karšius, praneša Aplinkos ministerija. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Floristė savo darbais siekia džiuginti žmones4
Vis daugiau žmonių šalia pagrindinio savo darbo imasi kūrybinės veiklos, kuri jiems teikia malonumą. Viena tokių – komunikacijos specialistė Virginija Tulevičiūtė, iš natūralių, gamtoje randamų medžiagų kurianti išskir...
-
Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama10
Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...
-
Sodininkams ir daržininkams balandis – didžiųjų darbų mėnuo
Sodininkams ir daržininkams – darbymetis: reikia apsirūpinti sėklomis, sodinukais ir planuoti derlių. Nesate tikri, ar nieko nepamiršote? Apželdinimo kursų įkūrėja Lina Liubertaitė sudėliojo svarbiausius akcentus ir priminė, kokiems la...
-
Veterinarijos gydytoja: augintinio gerovė – šeimininko atsakomybė4
Kiekvienas gyvūnų mylėtojas pritars, kad augintinis kasdienybei suteikia daug meilės, džiaugsmo ir gerų emocijų. Veterinarijos gydytoja Ugnė Černiauskaitė primena, kad, norint užtikrinti gerą gyvūno savijautą, svarbu kruopščiai pasirūpin...
-
Kaip apsaugoti tiek save, tiek savo turtą nuo klimato reiškinių?6
Jau kelias paras Lietuvoje siaučia smarkios vėtros. Gelbėtojai jas spėjo praminti vienomis aršiausių šiemet. Plačiau apie vėtras ir jų padarinius LNK žurnalistas kalbėjosi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ci...