Quantcast

Nedėkime į lėkštes nykstančių rūšių žuvų

  • Teksto dydis:

Pasak pasaulinės maisto ir žemės ūkio organizacijos, nuo 1961-ųjų žuvies vartojimas augo dvigubai greičiau nei jos ištekliai – nenuostabu, kad nemažai rūšių atsidūrė pavojuje. Mokslininkai prognozuoja, kad, nieko nekeičiant, jau artimiausiais dešimtmečiais mes iš viso nebeturėsime komercinių žuvų išteklių.

Žuvis yra skanus ir naudingas sveikatai produktas, tad juo mėgautis tikrai reikia. Bėda ta, kad žuvų ištekliais siekiama gauti kuo didesnį pelną, o didelė konkurencija tarp žvejų neleidžia savanorišku pagrindu riboti mažėjančių išteklių gaudymo – visada atsiras žvejų, kurie į tokius susitarimus numoja ranka. Visgi žvejai ir žvejybos įmonės tikrai negaudytų tiek daug nykstančių žuvų, jei vartotojai rinktųsi tik tas, kurių ištekliai yra gausūs.

Ką svarbu žinoti perkant žuvį ir jūrų gėrybių? Pasidomėkite, kur šios buvo sugautos ar užaugintos. Nepirkite į Raudonąją knygą įtrauktų, taip pat giliai gyvenančių žuvų rūšių kaip, sakykime, jūrų ešerio. Šios žuvys auga lėtai, tad jų ištekliai yra itin senkantys. Geriau rinktis didesnes žuvis, nes, jei perkate jauną, mažo dydžio žuvį, didelė tikimybė, kad ji nebus nė karto išneršusi. Rekomenduojama ieškoti vietinių gausių žuvų rūšių, pavyzdžiui: karpių, strimelių, Baltijos šprotų ir kitų.

Lietuvos gamtos fondas, bendradarbiaudamas su Pasaulio gamtos fondu (WWF), pristatė atnaujintą žuvies ir jūros produktų vadovą sąmoningam vartotojui "Žuvies gidas", kuris padės atsakingai išsirinkti žuvį ir kitas jūros gėrybes, tausojant jų išteklius. Žuvys suskirstytos į tris kategorijas.

"Valgykite į sveikatą!" žuvų grupėje esančioms žuvims net ir intensyvi žvejyba nekelia grėsmės išnykti. Deja, šioje kategorijoje kasmet vis mažėja žuvų rūšių, kurias galima rinktis ramia sąžine. Be dvejonių galite pirkti MSC ir ASC sertifikuotus produktus, kurių žvejyba yra stebima sertifikatą suteikiančių organizacijų. Taip pat žuvų, jūrų gėrybių rūšys, kurios yra vis dar gausios: silkės ir strimelės, Baltijos šprotai, midijos ir pan.

"Atsargiai – pasidomėkite ir pagalvokite!" grupės žuvims intensyvi žvejyba kol kas dar nekelia grėsmės išnykti, tačiau rekomenduojama mažinti jų pirkimą ir vartojimą dėl to, kad vis dar neturima pakankamai duomenų apie šių žuvų rūšių paplitimą, taip pat ar jų žvejybos, auginimo būdai kenkia aplinkai. Šiai grupei priskiriamos juodadėmės menkės, uotai, Kuršių marių sterkai, pangasijos, užaugintos Vietname, upinės plekšnės, ūkiuose užauginti eršketai ir vaivorykštiniai upėtakiai.

"Nepirkite!" kategorijoje esančių žuvų rekomenduojama visai nepirkti, taip neprisidėti prie intensyvios jų žvejybos, nes žuvų pagaunama kur kas daugiau, nei iš tiesų leidžiama. Šioms rūšims gresia išnykimas, o jų žvejyba kelia didelį pavojų aplinkai. Pasistenkite nepirkti ungurių, menkių, otų, jūrų ešerių, daugumos rūšių tuno, taip pat ryklių ir rajų mėsos, tropinių krevečių. Pasidomėti reikėtų ir jūrų lydekomis, Aliaskinėmis rudagalvėmis menkėmis, skumbre, šiaurinėmis krevetėmis, paprastaisiais vilkešeriais. Šių žuvų populiacija skiriasi skirtinguose vandenyse, taip pat nuo auginimo būdų, tad, renkantis šias žuvis, reikia pasidomėti, iš kur jos atkeliavusios, kokiu būdu gaudytos, kaip augintos.

Rinkdamiesi žuvį mes lemiame kur kas daugiau nei vakarienės meniu – taip formuojame pasaulines žvejybos tendencijas.


Šiame straipsnyje: žuvysnykstančios žuvys

NAUJAUSI KOMENTARAI

ne,

ne, portretas
Nedėkite ant savo stalo, nes ponuliams pritrūks.

kostas

kostas portretas
Musu mokslininkai sako ,kad zuvies mariose yra daug ir versline zvejyba tinklais nereikia stabdyti! Ocia raso kad istekliai mazeja,kaip cia gaunas aaaaa?

pirkite

pirkite portretas
tik padvesusias zuvis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių