Quantcast

Miškai – ne kompostavimo aikštelė

  • Teksto dydis:

"Saugomos teritorijos nėra jūsų daržas, kur galite atsikratyti žaliųjų atliekų", – primena Kauno marių regioninio parko direkcijos specialistai, mat rudenį žmonės skuba atsikratyti nereikalingais obuoliais, nudžiuvusių augalų stiebais ar kitomis žaliosiomis atliekomis netinkamose vietose.

Kiekvienais metais regioninio parko darbuotojai aptinka pagražintus šlaitus, parko prieigas ir miškų juostas palei sodų bendrijas bei gyvenvietes. "Visas Dovainonių miško šlaitas padabintas gyventojų daržų atgabentais aksesuarais. Neatsilieka ir kitos šalia parko ribos esančių sodų bendrijos..." – su apmaudu konstatuoja Kauno marių regioninio parko direkcijos specialistai.

Suvežtos, suneštos krūvos nupjautos žolės, nugenėtų šakų, pūvančių obuolių ir jų skleidžiama smarvė ne tik gadina estetinį vaizdą. Tai yra atliekų tvarkymo pažeidimas.

"Kam sodininkui sodas, jeigu jis nesugeba įsirengti kompostavimo vietos savo sklype? Juk iš komposto naudos būna dvigubai – neteršiame aplinkos ir dar pasigaminame vertingos natūralios trąšos daržui. Krūvos obuolių, supiltos pamiškėse, pakelėse tikrai nereikalingos jokiems stirniukams ar šerniukams, kaip daugelis dar mėgina pasiteisinti. Užėdę tokių prarūgusių vaišių gyvūnai dar gali ir sunegaluoti. Nebedarykime gėdos sau ir kitiems: kompostuokime žaliąsias atliekas savo valdose arba pristatykime sutvarkyti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles", – ragina regioninio parko darbuotojai.

Žaliosios atliekos žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse iš gyventojų priimamos nemokamai. Į jas galima gabenti nugenėtų medelių, krūmų šakelių, nupjautos žolės, medžių lapų, daržininkystės atliekų, medžių pjuvenų, skiedrų, drožlių, netgi medienos atliekų, kurios neimpregnuotos, laminuotos ar padengtos cheminėmis medžiagomis.

Šiuo metu Kauno regione veikia trylika didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelių bei trys žaliųjų atliekų aikštelės.

"Priminkime tiems, kurie nežino ar pamiršo, ką daryti su tokiomis atliekomis. Pagaliau kreipkitės į savo vietos seniūnaičius, seniūnijas, kurie tikrai padės išspręsti atliekų tvarkymo klausimus. Gyvenk kaip galima švariau ne tik iki savo kiemo vartų: neteršk aplinkos ir sąžinės", – prašo regioninio parko specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Briedis,kiskis,stirna...

Briedis,kiskis,stirna... portretas
Stebisi gyvunai ka isdirbineja dvikojai gyvuliai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių