Quantcast

Milžinai landsyrai – puikūs šeimos draugai

Kauniečių Ingos ir Svajūno Šarauskų namuose jaukus vakaras neįsivaizduojamas be milžiniško landsyro Rojaus. Ant jo minkštos nugaros sugulusi šeima mėgsta žiūrėti televizorių. Nes landsyrai – be galo ramūs ir tingūs šunys, mielai demonstruojantys žmonėms savo draugišką charakterį.

Puikūs plaukikai

I.Šarauskienė sako skaičiusi, kad nuo pat šios veislės atsiradimo laikų landsyrų paskirtis buvo dirbti vandens darbus. Jie tempdavo valtis, tinklus, buvo laikomi laivuose, kad ištrauktų už borto iškritusį žmogų. Šie šunys – puikūs plaukikai, jie turi suaugusius kojų pirštus – plėves, kurios padeda irtis vandeniu. Iki šių dienų landsyrai daugelyje Europos šalių treniruojami kaip skęstančiųjų gelbėtojai.

Landsyrai dažnai tapatinami su niufaundlandais, mat abi šios veislės ilgą laiką buvo veisiamos drauge. Ir nors šių veislių šunys daug kuo panašūs, yra ir skirtumų. Niufaundlandų kailis vešlesnis, tankesnis, landsyrų – retesnis ir trumpesnis. Skiriasi ir spalva: niufaundlandų kailis gali būti juodas, juodai baltas, rudas, o landsyrai – margi, juodai balti. Be to, jie aukštesni, ilgesnių kojų, todėl judresni.

Svajojo apie didelį šunį

Būdamas ramus jis daug energijos neišnaudoja, tad ir maisto jam reikia vos daugiau nei mūsų buvusiam augintiniui vokiečių aviganiui.

Šarauskų augintiniui landsyrui Rojui dar tiktai metai ir du mėnesiai, bet sveria jis jau apie 68 kg. Inga visada svajojo auginti didelės veislės šunį – niufaundlandą ar senbernarą. Anksčiau turėjo kitą draugą – vokiečių aviganį, bet visą laiką seilę varvindavo kur nors išvydusi tokį kudlotą milžiną.

Ingai ilgai teko įkalbinėti vyrą Svajūną, kad šis pritartų įsigyti landsyrą. O dabar, kai ši svajonė jau išsipildė, Inga audžia mintį iš prieglaudos paimti dar vieną šunelį, tik mažesnį. Ji nori, kad landsyras Rojus pasijustų kaip tikrame rojuje ir turėtų keturkojį draugą dienos žaidimams.

Šeimininkė mano, kad nors jų landsyras gyvena nuosavame name ir gali per dienų dienas vaikščioti po aptvertą teritoriją, šios veislės šunis įmanoma auginti ir bute. "Pažįstu žmogų, kuris augina landsyrą 19 kv. m bute. Kadangi šie šunys nelabai aktyvūs, tad jiems nereikia milžiniškos erdvės išsilakstyti", – aiškina Inga.

Gigantiškas: S.Šarauskui yra ką pakelti – metų ir dviejų mėnesių augintinis Rojus sveria 68 kg. Ingos ir Svajūno Šarauskų archyvo nuotr.

Landsyras bus patenkintas ir neilgais pasivaikščiojimais bei žaidimais lauke. Jų užteks, kad likusią dienos dalį galiūnas praleistų namuose ramus. "Galbūt dėl to ramumo ir maisto jam nereikia labai daug, – svarsto šeimininkė. – Du kartus per dieną jis gauna sauso ėdalo, kartais – žalios mėsos. Daug kas klausinėja, ar Rojus mūsų neapvalgo. Tikrai ne. Būdamas ramus jis daug energijos neišnaudoja, tad ir maisto jam reikia vos daugiau nei mūsų buvusiam augintiniui vokiečių aviganiui."

Plaukų rasite visur

Dar viena landsyrų savybė – dėl storo kailio jiems patinka būti vėsumoje. Tad jei gyvenate bute – šuo galbūt norės miegoti balkone. Rojus dažnai miega verandoje arba prašosi į lauką ant plytelių.

"Išleistas iš namų išsidrebia kur nors kieme ir vėsinasi... Juk kudlos labai tankios – karšta. Laimei, jis nesišeria kiauras dienas, bet du kartus per metus plaukai slenka kuokštais", – aiškina moteris, per šias Kalėdas su vyru Svajūnu prišukavusi visą maišą Rojaus vilnos. Dabar beliko rasti žmonių, kurie tą vilną suverptų. Išties būtų smagu šaltą žiemą turėti Rojaus vilnos kojines ar pirštines.

Landsyrai turi dviejų rūšių kailį – vienas yra matomas, paviršinis, o kitą – pavilnį – galima išvysti tik praskleidus šuns plaukus. Apsisprendus auginti namuose landsyrą, teks susitaikyti su mintimi, kad plaukų rasite visur – maiste, ant drabužių, mašinoje, kieme. "Bet guodžia mintis, – atvirauja Inga, – kad landsyro plaukus nuvalyti nuo įvairių paviršių yra kur kas lengviau nei trumpaplaukio šuns. Kadangi plaukai ilgi ir minkšti – jie neįstringa į audinius."

Kadangi prieš karantiną spėjome palankyti šunų mokyklą, tai bendrojo paklusnumo komandas jis vykdo puikiai. Moka sėsti, gulti, neimti maisto, jei neleidi.

Su Ariele žaidžia slėpynių

Anot I.Šarauskienės, Rojaus būdas kol kas nenuspėjamas. Mat jis –  dar nesubrendęs paauglys. "Kaip ir kiekvienas paauglys, Rojus bando mus pašokdinti, parodyti savo charakterį. Turime išlaukti, kol mūsų augintinis surimtės, pasidarys ramesnis ir lėtesnis", – sako Inga, besidžiaugianti dukrelės Arielės ir Rojaus draugyste. Moteris pasakoja, kad su penkiamete mergaite Rojus mielai žaidžia slėpynių, gaudynių.

Paklausta, ar mamos širdis nevirpa, kai toks meškinas vaikosi po namus mažametę dukrelę, Inga purto galvą. "Esu rami, nes Rojus labai klauso Arielės. Kadangi prieš karantiną spėjome palankyti šunų mokyklą, tai bendrojo paklusnumo komandas jis vykdo puikiai. Moka sėsti, gulti, neimti maisto, jei neleidi. Dėl savo gero būdo Rojus jau ne kartą lankėsi pas Arielę darželyje", – pasakoja mama, kaip vaikai, apstoję Rojų ratu, kedeno jo vilnas.

Dėl savo ramaus, taikaus būdo landsyrai gali būti sėkmingai treniruojami kaip terapiniai šunys. Inga sako dar nežinanti, ar ves Rojų egzaminuoti dėl tinkamumo būti terapiniu šunimi. Laikas parodys.

Užima visą bagažinę

Jei kur važiuoja – į pajūrį ar sodybą – Šarauskai šunį visuomet ima drauge, nors Rojus jau užima visą bagažinę. "Kai joje guli Rojus, krepšius tenka krauti į saloną", – juokiasi Inga.

Ne paslaptis, kad augdami maži šuniukai pridaro savo šeimininkams daug nuostolių. Į klausimą, kiek batų ir odinių sofų augdamas sugraužė Rojus, Inga purto galvą. Vienintelė jo išdaiga – nešioti iš pastogės malkas ir žaisti su jomis kieme tarsi su kokiais pagaliukais. Tad jei Rojus pabūna lauke ilgesnį laiką vienas – Ingai su vyru tenka tvarkyti jo išmėtytus pagalius.

Moteris džiaugiasi, kad landsyras nereikalauja kažkokios ypatingos priežiūros. Tik reikia pašukuoti jo plaukus, kas keletą mėnesių jį išmaudyti, išvalyti ausis, nukirpti nagus. O grįžusiam iš kiemo – apvalyti pėdas. Nes maudyti tokį milžiną kaskart būtų neįmanoma. O ir nebūtina. Šeimininkė tikina, kad šios veislės šunų kailis yra padengtas tarsi kokiu riebaliniu sluoksniu. Tad purvas neįsigeria į baltąsias Rojaus kudlas. "Jei ir išsivolioja kieme – tai nudžiūva, nusipurto, ir vėl švarus", – juokiasi ji.

I.Šarauskienė prisipažįsta, kad kol Rojus dar jaunas ir nori dūkti, ji šuns vedžiojimą patiki savo vyrui Svajūnui: bijo, kad, pamatęs kokį svetimą šunį, Rojus nepasileistų laukais, iš paskos tempdamas ir ją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NESUPRANTU

NESUPRANTU portretas
VISKAS PUIKU,BET KAM TOKS ILGAS STRAIPSNIS?

Vika

Vika portretas
to klp...argi profesoriaus tokia pavardė?Blogai žinai )....landsyras...

tadas pranui

tadas pranui portretas
o kuo tau butu geriau?
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių