Quantcast

Lietuvoje sužieduotas itin retas paukštis keliauja po Europą

  • Teksto dydis:

Lietuvos paukščių žiedavimo centras gavo pranešimą, kad mūsų šalyje prieš šešerius metus sužieduotas juodagalvis kiras šį kartą aptiktas Jungtinėje Karalystėje.

Tai tikras keliauninkas po Europą – prieš tai jis buvo aptiktas Šveicarijoje (2012 m.), Prancūzijoje (2016 m.) ir Vokietijoje (2017 m.).

Šį itin retą paukštį metaliniu žiedu su užrašu „Lithuania HA00094“ 2012 m. birželį Kuršių marių Kiaulės nugaros saloje ties Klaipėda paženklino šviesios atminties ornitologas, ilgametis Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Juodkrantės aplinkos tyrimų laboratorijos vadovas Vytautas Pareigis.

Iš viso mūsų šalyje iki šiol sužieduoti tik devyni juodagalviai kirai (visi – dar neskraidantys jaunikliai): septyni Kuršių marių Kiaulės nugaros saloje ir du Kalvių karjeruose Klaipėdos rajone. Penkis iš jų sužiedavo Vytautas Pareigis.

Lietuvoje juodagalviai kirai stebimi pajūryje ir vidaus vandenyse. Perintys rasti Papio ežere (Šalčininkų r.) ir Kuršių mariose bei gretimuose vidaus vandens telkiniuose. Paprastai pavienės šios rūšies poros peri rudagalvių kirų kolonijose. Mūsų šalyje kasmet peri ne daugiau kaip 4-5 juodagalvių kirų poros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai va

Tai va portretas
Ir sitam plikagalviui prokurorai apykoje uzdejo. Pagauna ir sveicarkei ir vokietijoj ir anglijoj. Baisu kas darosi. Jokio privatumo

Ne žuvėdra čia

Ne žuvėdra čia portretas
o kiras...

Fir

Fir portretas
Tokiu prazilusiu pakausiu zuvedru pilna plaukiant keltu gali pamatyt
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių