Quantcast

Krante rastas sužalotas ruoniukas užminė mįslių: kodėl juos bangos išmeta rudenį?

Girulių paplūdimyje sekmadienio vakarą jūros bangos į krantą išmetė ruoniuką. Gyvūnas atrodė išsekęs, tad poilsiautojai puolė kviesti specialiąsias tarnybas.

Kvietė tarnybas

Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų "Nuaras" atstovė Gintarė Liutkuvienė tikino, jog iš viso tarnyba buvo gavusi du pranešimus apie nelaimėlį jauniklį.

"Informacija mus pasiekė per Bendrąjį pagalbos centrą. Tačiau kontaktinis asmuo, kuris paliko pranešimą, telefono ragelio nekėlė. Antrasis skambutis buvo iš moteris, kuri nurodė tikslesnę vietą", – pasakojo G. Liutkuvienė.

Socialiniuose tinkluose užvirė internautų žodžių mūšis dėl esą tarnybų abejingumo. Žmonės piktinosi, jog per pusvalandį ar valandą niekas neatskuba į pajūrį pasiimti ruoniuko.

"Pranešimą gavome apie pusę aštuonių vakaro. Darbuotojas nurodytą vietą pasiekė po dvidešimt minučių ar pusvalandžio. Aš paklausiau pranešėjos, ar ji dar kam nors skambino. Mergina papasakojo, jog prie ruoniuko stovėjo būrys žmonių. Visi jį fotografavo, kėlė nuotraukas į socialinius tinklus. Kažkas skambino Jūrų muziejui. Na taip, kol maigai telefoną, laikas ilgai eina. Kažkam pasirodė, jog niekas nieko nedaro, ir ruoniuką paliko likimo valiai", – nuomonę išsakė G. Liutkuvienė.

Užplūdo "Facebook"

G. Liutkuvienė aiškino, jog pranešus specialistams stovėti ir laukti pajūryje nėra būtina.

Na taip, kol maigai telefoną, laikas ilgai eina. Kažkam pasirodė, jog niekas nieko nedaro, ir ruoniuką paliko likimo valiai.

"Šiais laikais yra technologijų, kurias pasitelkus  galima padėti tašką žemėlapyje ir atsiųsti nuorodą. Visiems bus greičiau, paprasčiau ir nesukels tokio pasipiktinimo", – patarė G. Liutkuvienė.

Įstaigos "Nuaras" vadovė Jurgita Gustaitienė taip pat stebėjosi klaipėdiečių emocijų pliūpsniais internete.

"Yra daugybė atvejų, kai bangų mūšos išridentus ruoniukus užtekdavo atgal įstumti į vandenį. Jei gyvūnas gerai įmitęs, kodėl reikia jį paimti iš gamtos?" – retoriškai klausė J. Gustaitienė.

Iš pajūrio paimtą ruoniuką nakčiai pasiliko įstaiga "Nuaras". Pirmadienio rytą gyvūnas buvo perduotas Jūrų muziejaus specialistams.

G. Liutkuvienė / Asmeninio archyvo nuotr.

"Tokiu metu tokių mažų ruoniukų neturėdavome. Todėl kilo įtarimas, ar čia tas pats gyvūnas, muziejininkų neseniai išleistas į jūrą kartu su būriu kitų ruoniukų. Patikrinę jokių žymeklių neradome", – tikino G. Liutkuvienė.

Pastebėjo kraujo

Jūrų muziejaus atstovė spaudai Nina Puteikienė paaiškino, jog muziejuje gydytus ruoniukus specialistai pažymi raudonu žymekliu.

"Taip lengvai tokio žymeklio nenuimsi. Jei jo nėra, vadinasi, čia kitas ruoniukas. Jų pastaruoju metu buvo. Mergina, pranešusi apie įvykį, pastebėjo, jog jis kraujuoja. Sveikas gyvūnas, išvydęs žmogų, slepiasi. Bet jei jis to nedaro, vadinasi, yra išsekęs. Tačiau būna ir kitokių situacijų, kam lįsti prie gyvūno, jei jis ilsisi?" – paaiškino N. Puteikienė.

Apžiūrėjus ruoniuką konstatuota, kad jis sulysęs – sveria 18 kg, jo stuburas deformuotas.

Vis dėlto Jūrų muziejaus specialistai neturi atsakymo, kodėl būtent šiuo metu pakrantėje pasirodė ruonių jauniklių.

"Lyg jų ir neturėtų būti būtent šiuo metu. Spėjimas vienas – viskas keičiasi, klimatas ir gamta taip pat keičiasi", – nuomonę išsakė N. Puteikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Snukiaknyge yra debilu prieglauda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių