Quantcast

Kaune pasiklydo rožinis kiras?

Kaunietis Algimantas Asadauskas ieško atsakymo, ar praėjusį šeštadienį galėjo matyti retą paukštį – rožinį kirą. Paukščiai – 70–mečio pomėgis nuo mažų dienų, todėl jo namuose apstu literatūros, kurioje galima rasti net ir pačių rečiausių skrajūnų aprašymų.

Kaunietis Algimantas Asadauskas ieško atsakymo, ar praėjusį šeštadienį galėjo matyti retą paukštį – rožinį kirą. Paukščiai – 70–mečio pomėgis nuo mažų dienų, todėl jo namuose apstu literatūros, kurioje galima rasti net ir pačių rečiausių skrajūnų aprašymų.

Užpraeito šeštadienio rytą A. Asadauskas stovėjo daugiabučio prie Pramonės pr. žiedo aštuntojo aukšto balkone. Vyro akis užkliuvo už pievoje po reklamos stendu bešokinėjančių paukščių. Būryje rudagalvių kirų, varnų ir kovų šmėžavo pora rausvų paukščių.

"Gal vaikai pajuokavo ir nudažė", – pirma mintis aplankė A.Asadauską. Vyras nesiliovė stebėti. Tai užtruko apie 40 min. Išsiskyrusių paukščių spalva nesikeitė. Tą dieną buvo apsiniaukę, todėl saulė negalėjo iškreipti paukščių plunksnų spalvos. Staiga dalis pievoje buvusio būrio pakilo.

"Mano laimei, jie pasileido Muravos sankryžos link ir pro mane praskrido 15–20 m atstumu", – pasakojo A.Asadauskas. Deja, nufotografuoti jau iš karto klausimų kėlusių paukščių kaunietis neturėjo galimybės.

Gamtininkas mėgėjas spėjo įsidėmėti juodą juostelę aplink paukščio kaklą ir tai, kad rausvieji buvo mažesni. Grįžęs pervertė visas namie turimas knygas ir tik zoologo Igorio Petrovičiaus Sosnovskio 1987 m. leidinyje "Reti ir nykstantys gyvūnai" rado labai panašaus gyvūno aprašymą.

Tai labai retas paukštis – rožinis kiras. Jie sutinkami tik šiaurinėse platumose: Rytų Sibiro šiaurėje, Taimyro pusiasalyje, Kanados Arktinėse salose, Grenlandijoje. Žymus Arkties gyvūnijos tyrinėtojas G.Uspenskis šį paukštį pavadino šiaurės povu.

Ar tikrai kaunietis matė rožinį kirą? Gamtininkas Selemonas Paltanavičius neskubėjo kategoriškai neigti tokios galimybės, bet tai patvirtinti taip pat nebuvo jokių įrodymų. Pasak S.Paltanavičiaus, maždaug prieš 26 metus ornitologas Vytas Jusys Ventės rage rado vanago aplestą rožinį kirą. Negyvas paukštis buvo atvežtas į Kauno zoologijos muziejų, grupė mokslininkų analizavo, kokiai rūšiai jis priklauso.

"Rožiniai kirai peri tik birželio viduryje, tad ir jie šiuo metu dar turėtų būti balti", – svarstė S.Paltanavičius. Tačiau neatmetė, kad gali būti tokia tikimybė. Jis patarė tokiais atvejais, kai žmonės pamato kokį išskirtinį paukštį, iš karto paskambinti į Zoologijos muziejų. Tada galima suorganizuoti paukščio stebėjimą jau po keliolikos minučių.

Kad rožinis kiras atklydo į Lietuvą tikėtina, bet tai itin reta galimybė.


Šiame straipsnyje: rožinis kirasKiraipaukščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių