Quantcast

Kastruoti, sterilizuoti – kada, kaip ir kodėl?

  • Teksto dydis:

Tenka pripažinti, kad kasmet gimstančių šuniukų ir kačiukų skaičius yra gerokai didesnis nei gerų žmonių, norinčių ir galinčių juos auginti. Dėl to tūkstančiai sveikų gyvūnų yra sunaikinami arba išmetami valkatauti.

Iškastravę ar sterilizavę savo gyvūną jūs ne tik prisidėsite prie beglobių šunų ir kačių skaičiaus mažinimo. Šios procedūros yra vienas paprasčiausių ir saugiausių būdų ateityje išvengti ne tik jūsų augintinio nepageidaujamos elgsenos, bet ir sveikatos problemų.

Egzistuoja senas mitas, kad patelės sveikatai labai naudinga bent kartą turėti palikuonių. Šis teiginys niekuo nepagrįstas ir visiškai neteisingas. Nei nėštumas, nei gimdymas neturi jokios įtakos tolesniam gyvūno gyvenimui. Tai tik stresas tiek jums, tiek jūsų augintiniui.

Gana didelis procentas vyresnio amžiaus nesterilizuotų patelių suserga įvairiomis lytinių organų ligomis. Sterilizuotiems gyvūnams šios rizikos nebelieka. Be to, moksliškai įrodyta, jog ankstyva sterilizacija minimaliai sumažina pieno liaukos vėžio tikimybę.

Patinams kastracija turi dar vieną teigiamą efektą – būdami vyresnio amžiaus jie neserga prostatos ligomis.

Kada kastruoti ar sterilizuoti?

Paprastai ši operacija atliekama maždaug 6 mėn. amžiaus gyvūnams. Pagrindinis motyvas – vyresniam gyvūnui yra mažesnė anestezijos rizika. Tačiau dabar daugelis veterinarų naudoja pažangiausias narkozės technologijas ir rekomenduoja operuoti net 8 savaičių amžiaus gyvūnėlius.

Kaip atliekama kastracija ir sterilizacija?

Prieš operaciją gyvūnas turi būti nešertas mažiausiai 12 val. Kastracija atliekama patinams – jiems pašalinamos sėklidės. Sterilizacija yra patelės kiaušidžių (kartais ir gimdos) pašalinimas. Tai sudėtingesnė už kastraciją procedūra, kadangi būtina intervencija į pilvo ertmę. Augintinių savininkai baiminasi, kad gyvūnui skaudės, bus sunkus pooperacinis periodas. Visos šios operacijos atliekamos tik taikant bendrą narkozę, todėl yra visiškai neskausmingos. Dabar patelių sterilizacijos procedūra gali būti atliekama vadinamosios atviros operacijos būdu, kai daromas gan didelis pjūvis, ir laparoskopiniu metodu, t.y. tausojančia operacija. Tai chirurgijos technika, perimta iš žmonių medicinos, kai per mažus vieną ar du pjūvius į pilvo ertmę įvedami endoskopinis prietaisas ir chirurginis instrumentas, kuriais manipuliuojama pašalinant kiaušides. Kadangi pjūviai labai maži, gyvūnui beveik neskauda.

Reikia paminėti, jog egzistuoja ir vadinamoji cheminė kastracija ir sterilizacija, kai gyvūnui po oda yra įdedamas specialus implantas, slopinantis lytinių hormonų išskyrimą. Jis veikia nuo 6 mėn. iki 1 metų. Tai tam tikra alternatyva operacijai. Šio metodo trūkumas – ganėtinai aukšta preparato kaina, be to, reikia nepamiršti laiku pakartotinai įdėti implantą.

Šiandien jau ir Lietuvoje atliekamos patelių sterilizacijos laparoskopiniu būdu. Po tokios procedūros gyvūnas greičiau sveiksta, pooperacinis periodas daug lengvesnis. Kauno mieste tokio pobūdžio operacijos kol kas atliekamos tik vienoje veterinarijos klinikoje „Kauno veterinarijos praktika“, kuri yra Veiverių g. 176A-2.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių