Quantcast

Karves pradėjo dažyti dryžiais – ateityje tai darys dauguma ūkininkų?

  • Teksto dydis:

Kas yra juodai-baltai dryžuotas ir sako ? Nudažyta karvė Japonijoje.

Mokslininkai tiksliai nežino, kodėl zebrai yra dryžuoti. Iš tikrųjų, priežasčių gali būti kelios. Vertikalūs dryžiai padeda susilieti su aukštos žolės ir krūmų peizažu. Kai kurie mokslininkai mano, kad toks kailis Afrikos gyvūnams taip pat padeda reguliuoti kūno temperatūrą. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad toks raštas gali padėti apsisaugoti ir nuo vabzdžių.

Vabzdžiams nepatinka taisyklingo rašto tekstūros. Mokslininkai nėra visiškai įsitikinę, kodėl taip yra. Gali būti, kad dryžiai tiesiog prastai atrodo vabzdžių akyse ir jiems sunkiau nutūpti ant tokio paviršiaus. Japonijos mokslininkai nusprendė įsitikinti, ar zebro raštas tikrai padeda, ir nudažė kelias karves.

Karvėms patinka būti glostomoms, todėl jos noriai stovėjo, kol mokslininkai jas dažė nekenksmingais dažais. Tiesą sakant, vėliau jos tikriausiai būtų ir padėkojusios, nes ant jų vabzdžiai leidosi maždaug 50 % rečiau nei ant nedažytų karvių. Kartu mokslininkai pastebėjo, kad šios zebruotos karvės rečiau mojavo uodega, bandydamos nuvaikyti muses. Tačiau jos dažniau judino odą – tai yra menkesnis judesys, todėl tai tikriausiai rodo, kad nutūpę vabzdžiai joms kėlė mažesnį diskomfortą.

Taigi, šio tyrimo rezultatai lyg ir patvirtina hipotezę, kad zebrų dryžiai padeda apsisaugoti nuo geliančių vabzdžių. Žinoma, ne visu 100 % – nemažai vabzdžių karves vis tiek sugėlė. Tačiau mokslininkai teigia, kad šis tyrimas turi ir praktinę paskirtį – ateityje galbūt ir ūkininkai dažys savo karves.

Vabzdžiai jums gali atrodyti kaip nedidelė erzinanti problema. Tačiau karvėms geliantys įkyruoliai kelia didelį diskomfortą. Jos nuolat judina galvą, mosuoja uodega, trinasi į medžius ir buriasi į tankius būrius. Dėl to karvės mažiau ėda, prasčiau miega, dažniau susižeidžia. O ką jau kalbėti apie infekcijas, kurias platina vabzdžiai. Ūkininkai teigia, kad vabzdžiai galvijų ūkiams atneša milžiniškus nuostolius, o kai kuriose pasaulio vietose tenka naudoti ir ne pačius geriausius repelentus, kurie dažnai yra kenksmingi aplinkai ar gyvūnams.

Ar dryžiai pakeis chemines priemones? Viena vertus, jie yra pigesni ir draugiškesni aplinkai bei karvėms. Tačiau kita vertus, cheminiai repelentai yra nepalyginamai efektyvesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių