Quantcast

Kalifornijoje po praėjusių metų miškų gaisrų tebesmilksta vienas mamutmedis

Sekvojų nacionaliniame parke Kalifornijoje, per praėjusių metų didžiulius miško gaisrus išdegusioje dalyje, aptiktas vis dar smilkstantis ir rūkstantis vienas didysis mamutmedis, trečiadienį pranešė Nacionalinių parkų tarnyba (NPS).

„Tai, kad po 2020-ųjų Kaslo gaisro vis dar yra rusenančių ir rūkstančių rajonų, rodo, koks išdžiūvęs yra parkas“, – sakė centrinės Kalifornijos Sekvojų ir Karalių Kanjono nacionalinių parkų ugniagesių pareigūnas Leifas Mathiesenas (Leifas Matisenas).

„Šiemet mažai sniego ir lietaus, todėl artinantis vasarai gali būti ir daugiau [tokių] atradimų“, – pridūrė jis.

Smilkstantį medį neseniai aptiko mokslininkai ir ugniagesiai, vertinę gaisro, kurį pernai rugpjūtį sukėlė žaibas, poveikį. Tas gaisras vienu metu apėmė 699 kv. km Siera Nevados kalnų plotą. Tik po penkių mėnesių liepsnos buvo visiškai nuslopintos.

Beveik visoje Kalifornijoje tęsiasi didelė sausra, o minėtuose kalnuose, kurie užtikrina maždaug trečdalį valstijos vandens, sąlygos vadinamos sunkiomis ar itin sunkiomis. Balandžio 1 dieną, kai Siera Nevados sniego danga paprastai būna storiausia, vandens kiekis ten sudarė tik 59 proc. vidutinio kiekio, nurodo valstijos Vandens išteklių departamentas.

Sausra gali sudaryti sąlygas praėjusių metų gaisrų, kurių daugelį sukėlė žaibai ir kurie išdegino rekordinį 16 996 kv. km plotą, pasikartojimui daugiausiai gyventojų turinčioje Amerikos valstijoje.

Sausra yra apėmusi visą vakarinę JAV dalį. Meteorologinių prognozių bendrovė „AccuWeather“ trečiadienį paskelbtoje prognozėje numato intensyvesnį nei vidutinis 2021 metų gaisrų sezoną.

Kaip sakė „AccuWeather“ meteorologas Dave'as Samuhelis (Deivas Samjuelis), prognozuojama, kad JAV vakaruose gaisrai išdegins 38 445 kv. kilometrus.

„Deja, trumpai tariant, atrodo, kad laukia dar vienas intensyvus sezonas, – sakoma jo pareiškime. – Matome didelę sausrą. Beveik pusė šalies išgyvena sausrą, daugiausiai vakaruose.“

Išimtis galėtų būti Pietų Kalifornija, kur dėl kritulių trūkumo augalai, kurie galiausiai išdžius ir taps degūs, šį pavasarį yra skurdesni.

„Kadangi žiema čia buvo sausa, neužaugo daug naujos žolės, – sakė D. Samuhelis. – Tai galėtų šiek tiek sumažinti gaisrų riziką, bent jau tame rajone.“

Sekvojų nacionaliniame parke teberusenantis didysis mamutmedis yra tokioje vietoje, iš kurios nekelia pavojaus žmonių gyvybėms ar turtui, sakė pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių