Quantcast

Kaip patiems užsiauginti arbūzą ar melioną?

  • Teksto dydis:

Nors arbūzus ir melionus dažniausiai perkame prekybos centruose, tačiau sodininkai sako, kad jų galima užsiauginti ir patiems.

Kaip praneša LNK, arbūzų ir melionų auginimas Lietuvoje pradėjo populiarėti prieš ketverius metus, tačiau, kad jie užaugtų skanūs – būtina žinoti kelias esmines taisykles.

Specialistai pataria nebandyti arbūzo užsiauginti kieme iš sėklų, kurias išėmėte iš jau suvalgyto arbūzo. Jose gali būti augalui pavojingos ligos užkrato, kuris užkrės lysvę.

Sėklų reikia ieškoti turguje ar kitose prekybos vietose.

„Įdėti vieną sėklytę į vieną vazonėlį, žinokit, nėra svarbu, ar tai didelis ar mažas, ar standartinio dydžio vazonėlis. Palaukti, kol sėkla sudygs – praeis apie 20-25 dienos – ir galima drąsiai išnešti į lauką. O išnešti reikėtų apie gegužės vidurį ar pabaigą, kai šalnų nebėra“, – sako specialistas Paulius Andriejavas.

Jeigu arbūzams tiks sąlygos – derlius bus gausus. „Iš vieno daigo gali būti iki trijų vaisių. Trys vaisiai – nuo 5 iki 6 kg. Tai vienas daigas jums gali atnešti iki 18 kg skanaus ir sultingo arbūzo“, – teigė P. Andriejavas.

Arbūzus auginančios Linos Narvydienės teigimu, pats daigas nuo sudygimo – tai maždaug 2 savaičių amžiaus – bus pasiruošęs keliauti į lauką, kai turės tris keturis tikruosius lapelius.

Arbūzai geriausiai auga priesmėlyje, nuo kraštų atitraukti po 50 cm, o vidinis tarpas lysvėje – taip pat 50 cm, nuo kito arbūzo jis taip pat turi būti pasodintas 50 cm atstumu.

Arbūzai – lepūs: jie negali augti pavėsyje, jiems reikalinga visą dieną šviečianti saulė. 

Melionų auginimas panašus kaip arbūzų, tačiau šie – dar lepesni.

Daugiau informacijos – vaizdo įraše:

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių