Quantcast

Jurginai pražydo balandį

Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokyklos floristikos dirbtuvėse ne rugpjūtį, kaip įprasta, bet pavasarį, Motinos dienos išvakarėse, pražydo jurginai! "Kovą pasodinti į gėlėms skirtą lovelį su žemės substratu, jurginai prieš savaitę pražydo rožinės, geltonos ir raudonos spalvos žiedais. Mes jau trečius metus Motinos dienos išvakarėse pražydiname jurginus", – džiaugėsi eksperimento iniciatorė profesijos mokytoja ekspertė Jolanta Malijonienė, kuri tokiu metu pražydusių jurginų vaizdu norėjo pasidalyti su floros mylėtojais.

Priminsime, kad iki XIX a. jurginai – daugiamečiai augalai, turintys stambius šakniagumbius, Europoje nebuvo žinomi. Jurginų sėklos į Europą atkeliavo iš Meksikos botanikos sodo. Pirmą kartą jurginas pražydo 1790 m. Madrido botanikos sode, iš ten atkeliavo į Angliją, vėliau – į Prancūziją.

Iš pradžių jurginai Europoje buvo auginami šiltnamiuose, po to – atvirame grunte. Kryžminant tarpusavyje įvairias jurgino rūšis, buvo gautos naujos kultūrinės šių gėlių veislės, kurios skyrėsi kero aukščiu, žiedynų spalva ir forma. Būtent šiomis žiedynų savybėmis jurginai nurungia daugumą gėlių. Pasaulyje sukurtas ne vienas tūkstantis jurginų veislių. Dabar kuriamos tokios, kurias galima būtų auginti be atramų konteineriuose, vazonėliuose, loveliuose. Ypač pop



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių