Quantcast

Japoniškos magnolijos pražydo anksčiau

Šiemet neįprastai anksti pradėjo skleistis įspūdingi japoniškų magnolijų žiedai. Tiesa, kol kas jie pasirodė tik ant senų, ne vieną dešimtmetį menančių medžių. Privačiose sodybose magnolijos dar neskuba džiuginti akių.

Vienos pirmųjų švelniai rožinės spalvos žiedus saulei išskleidė Šilutės centre augančios japoniškos magnolijos.

Šilta žiema medžių pumpurus paruošė ankstyvam sprogimui, o kovą įšilusi saulutė visiškai juos pažadino.

Ankstesniais metais magnolijos dažniausiai pražysdavo maždaug balandžio 16–22 d. Šiemet pirmieji žiedai prasiskleidė dar prieš Velykas – kovo 31-ąją.

Pamaryje gyvenanti žinoma magnolijų augintoja Eugenija Juraškaitė-Murauskienė prisiminė, kad tai ne pirmi metai, kai magnolijos pražysta itin anksti, vos balandžio pradžioje. Tačiau būta ir tokių metų, kai magnolijos savo žiedlapių nerodė net ir gegužę.

Šie Šilutėje augantys magnolijų medžiai yra paskelbti vietinės reikšmės paminklais. Jie skaičiuoja jau trečią dešimtį metų.

Du pirmuosius egzotiškus medelius į Šilutę maždaug 1933–1934 m. iš Austrijos atvežė tuometis miesto burmistras Martynas Redveikis. Iš jų išaugintos ir visos kitos Šilutės mieste augančios magnolijos.

Šilutiškės E.Juraškaitės-Murauskienės tėvas sugaišo dvidešimt metų, kol atviro grunto sąlygomis sudaigino magnolijas. Po jo mirties šį triūsą tęsia jo dukra.

Žinovai primena, kad įstabių žiedų sulauks tik tie augintojai, kurie magnolijai skirs dėmesio. Tačiau neverta kruopščiai purenti dirvos po medžiais, to nemėgsta augalo šaknys. Magnolijai vertėtų skirti nuo vėjų apsaugotą kiemo vietą, o šalia geriau nesodinti kitų augalų. Magnolijos, beje, mėgsta rūgštesnę dirvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių